Schade op Nederlandse Veluwe minder groot dan gedacht

© twitter Elsevier

Niet ruim 500, maar ruim 300 hectare natuur is zondag op de Veluwe verbrand. Volgens de brandweer bleek dat na een nadere inspectie van het Nederlandse natuurgebied dat zondag getroffen werd door een forse natuurbrand. Het Nationale Park De Hoge Veluwe in Gelderland is opnieuw open, nadat het park zondag volledig werd ontruimd.

lbo, evg, edm

Het gebied dat door brand werd getroffen is in totaal 527 hectare groot. Maar de brand heeft delen ongemoeid gelaten. 'Na inspectie met het blote oog en vanuit een helikopter, schatten we dat er zo'n 300 tot 350 hectare is afgebrand. Nog steeds heel erg veel', aldus de woordvoerder maandag.

De brandweer is nog in het gebied om enkele 'hot spots' in de gaten te houden. Maandagmiddag zou er regen moeten volgen. 'Als de regen meewerkt, kunnen we misschien die middag al vertrekken', zei de woordvoerder.

Opnieuw open

De heidebrand, die 's ochtend was ontstaan, was zondagavond alweer onder controle. Het park heeft daarom besloten om op Paasmaandag - toch een van de drukste bezoekersdagen van het jaar - de deuren van het park te openen.

Bezoekers van kunnen echter enkel de ingangen bij Otterlo en Hoenderloo gebruiken, ingang Schaarsbergen blijft voorlopig gesloten, zo staat het op de website.

Het zuiden van het park blijft maandag nog even dicht en er blijven maandagochtend nog vier brandweerauto's in het gebied om de boel in de gaten te houden en te blussen waar dat nodig is.

Ook het bekende kunstmuseum Kröller-Müller, dat midden in het park gevestigd is, gaat maandag opnieuw open. Het museum werd niet bedreigd door de brand, maar men had tot sluiting besloten uit voorzorgen.

Een deel van de kunstcollectie werd in veiligheid gebracht. Schilderijen van onder anderen Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Piet Mondriaan vonden tijdelijk onderdak in een depot.

Oorzaak nog onbekend

Zondag waren bij het ontstaan van de brand volgens de woordvoerster ongeveer 2.000 wandelaars en fietsers in het park. In de loop van de dag werd besloten het volledige Nationale Park De Hoge Veluwe te ontruimen. Medewerkers van het park zijn het gebied ingegaan om bezoekers van het terrein (5.400 hectare) af te halen.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie heeft geen aanwijzingen dat er brandstichting in het spel is.

Gevaar brand Hoge Veluwe geweken

Een dag na de verwoestende brand op de Hoge Veluwe, is het natuurpark weer open voor bezoekers. "Er zijn nog een paar plaatsen die vragen om nabluswerk, maar het gevaar is definitief geweken," aldus een woordvoerster van de brandweer.

Maandagochtend blijven er nog 4 brandweerauto's in het gebied om de boel in de gaten te houden en te blussen waar dat nodig is. In totaal ging zondag 527 hectare aan bos en hei in vlammen op.