© Margo Tilborghs

Buurman reanimeert 84-jarige fietser die later toch nog komt te overlijden: “Ik heb gedaan wat ik kon”

Het was een bewogen dag voor Toon Kustermans (59). De fietser die in de Marijnnevennen in Nieuwmoer ten val kwam en met zijn hoofd een boom raakte kreeg van de man de eerste zorgen toegediend. Het 84-jarige slachtoffer overleed later in het ziekenhuis.

Margo Tilborghs

Een 84-jarige fietser uit Merksem kwam donderdagochtend ten val in de Marijnnevennen in Kalmthout. De man maakte samen met zijn zoon een fietstochtje naar de bakkersmolen in Wildert. Door de val raakte zijn hoofd een boom. Een buurtbewoner snelde de man ter hulp en belde het noodnummer.

“Ik was de gracht aan mijn huis aan het proper maken toen buurman Octaaf kwam aangelopen met de melding dat er iemand met zijn fiets ten val was gekomen”, zegt Toon Kustermans. “Ik ben direct mijn gsm binnen gaan halen en samen met Octaaf naar de man gelopen. Ondertussen had een andere fietser de hulpdiensten al gebeld. De man lag in de berm, bloedde aan het hoofd en had zijn helm nog op maar gaf geen teken van leven meer. Nee, ik had nog nooit eerder iemand gereanimeerd, maar met de deskundige begeleiding aan de andere kant van de lijn, heb ik alles gedaan wat ik kon. Men zei dat ik zijn benen moest recht leggen en ben dan met hun aanwijzigingen aan de hartmassage begonnen. Zij gaven voor mij het ritme aan. De adrenaline zorgde ervoor dat ik kalm en rustig bleef en deed wat ik moest doen. Na een kleine tien minuten kwam buurman en brandweerman Jan aangelopen. Hij heeft de reanimatie overgenomen. Niet veel later waren de hulpdiensten ter plaatse.”

Ziekenhuisbezoek

De brandweer plaatste een tentje rond het slachtoffer en nam de zorg over. Ze ontfermde zich ook over de zoon van het 84-jarige fietser, die een lichte mentale beperking heeft. Hij probeerde zijn familie op de hoogte brengen van het fietsongeval van zijn vader.

Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis. “Hoewel ik goed besefte dat de situatie ernstig was, werd me later gemeld dat het uiteindelijk toch nog goed zou komen met de man”, zegt Toon. “Ik was daardoor ontroerd. De ontlading van wat ik die voormiddag had meegemaakt was groot en maakte me gelukkig. Ik maakte zelfs plannen om de man, in overleg met zijn familie, een bezoek te brengen aan het ziekenhuis. Maar dan kwam toch nog de telefoon met het bericht dat de man het uiteindelijk toch niet gehaald heeft. Ik ben er het hart van in. Het was vandaag een rollercoaster van emoties. Ik heb gedaan wat ik kon, maar het heeft niet mogen zijn. Dat vind ik jammer voor de nabestaanden. Ik wens de familie al sterkte toe bij het verlies van hun dierbaar familielid.”