© mgb

Pegasus eindelijk te water gelaten

De hengst-replica Pegasus werd dinsdagavond met een maand vertraging te water gelaten. De scheepshelling, die vorige maand buiten gebruik werd verklaard door de technische dienst, mocht uitzonderlijk eenmalig gebruikt worden om de zeven ton zware boot in het water te laten zakken.

mgb

“Op zich is het te water laten van de hengstreplica geen zware operatie voor de helling, want elk van de “wagens” is afzonderlijk gebouwd om dertig ton te kunnen tillen”, zegt Leo Maes. Hij is voorzitter van Tolerant, de vzw die de voormalige CNR-scheepsloods onderhoudt en daarin oude schepen herstelt.

Lek

De tewaterlating verliep vlotter dan verwacht, al kwam er wel een beetje water naar binnen. “Zo’n lek is echter normaal. Na contact met het water zal het hout nog zo’n vijf procent uitzetten, waardoor kleine gaten vanzelf gedicht worden. Nu het schip is aangemeerd aan onze steiger kunnen we de mast rechtzetten en een eerste rondvaart doen om te kijken of de boot technisch in orde is. In de loop van de week zullen de zeilen dan bevestigd worden. 5 augustus varen we naar Doel voor de Scheldewijding.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER