Parlement Franse gemeenschap weigert onschendbaarheid Latifa Gahouchi op te heffen

Het Parlement van de Franse gemeenschap heeft woensdag met 48 stemmen tegen 31 geweigerd om de parlementaire onschendbaarheid van Latifa Gahouchi (PS) op te heffen.

Na een debat achter gesloten deuren van meer dan een uur weigerde een meerderheid van de parlementsleden in te gaan op de vraag van het parket-generaal van Bergen om de onschendbaarheid van het parlementslid uit Charleroi op het heffen in het dossier van de fraude en oplichting op de speelpleinen in de regio van Charleroi.

Tussen 2006 en 2010 werden kinderen onterecht ingeschreven om extra subsidies te krijgen van ONE, de Franstalige tegenhanger van Kind & Gezin. Er is ook sprake van geld dat aan de ouders gevraagd werd voor een uitstap naar de bioscoop of een verblijf van 125 euro in Marcinelle-en-Montagne, in de Franse Savoie. Die uitstappen werden echter volledig betaald door de stad Charleroi. Met de opbrengst gingen de ambtenaren onder meer op restaurant en kochten ze alcohol.

Volgens het gerecht was Latifa Gahouchi, de toenmalige voogdijschepen, op de hoogte van de feiten. Maar om haar te kunnen ondervragen dient haar onschendbaarheid te worden opgeheven in alle parlementen waar ze zitting heeft: het Parlement van de Franse Gemeenschap, het Waals Parlement en de Senaat. De Senaat diende daarvoor tijdens een vorige zitting nog een commissie voor Vervolgingen op te richten. Sinds de recentste hervorming van de assemblee was dat nog niet nodig geweest. Ook het Waals Parlement moet zich nog over het dossier buigen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER