© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

REACTIES. Philippe Gilbert: “Met Belgische driekleur solliciteren bij nieuw team”

Net als in 2011, toen in Hooglede, mocht Philippe Gilbert zondag op het podium aan Les Lacs de l’Eau d’Heure als Belgisch kampioen op de weg het zegegebaar maken. De 33-jarige BMC-renner was na een sprint met twee en een vlucht van 208 kilometer sneller dan de acht jaar jongere Tim Wellens. “Het is niet gebruikelijk dat ik een vlucht van 208 kilometer kan afronden”, lachte Gilbert.

“Als ik het me nog goed herinner heb ik tien jaar geleden in de Dauphiné ook eens een vlucht van 200 kilometer tot een goed einde gebracht. Maar dit was toch bijzonder. Aan de voet van de ‘Petit Poggio’ zag ik dat er een omvangrijke groep aan het terugkomen was. Dat was het teken om te versnellen. Op de grote baan slaagde ik erin een kloof te slaan met Tim Wellens en Laurens De Plus. We moesten toen nog meer dan vijftig kilometer rijden en de opeenvolging van de hellingen en het weer hadden al voor een zware dag gezorgd. Wij konden ook niet recupereren, want achter ons bleven ze fel doorrijden.”

“In de laatste ronde wist ik dat Wellens ging proberen om me eraf te rijden. Dat kon enkel maar gebeuren op de hellingen, want op de vlakke stukken stond er wind op kop. Ik reed heel geconcentreerd en reageerde bij elke uitval. Ik toon met deze titel aan dat mijn conditie heel goed is met het oog op de Olympische Spelen. Ik ga nu wat genieten van deze nieuwe Belgische trui en neem drie tot vier dagen rust. Daarna bereid ik me voor op de Ronde van Polen. Dit shirt is natuurlijk heel belangrijk. Ik ben immers op het einde van het seizoen einde contract bij BMC en moet dus uitkijken naar een nieuwe werkgever. Wel, dit is mooi om te solliciteren bij een nieuw team”, besloot Gilbert.

Tim Wellens: “Gilbert is verdiende winnaar”

Tot driemaal toe probeerde Tim Wellens zondag zijn metgezel Philippe Gilbert in de slotronde van het BK wielrennen op de weg af te schudden. Nooit lukte dat. Met nog 250 meter te rijden versnelde Gilbert. Op die actie had de renner van Lotto-Soudal geen antwoord.

“Ik heb het in de slotronde driemaal geprobeerd en dan kwam er dus de sprint”, aldus Wellens. “Philippe Gilbert begon die van kop af, sloeg direct een kloof en meteen was het over voor mij. Philippe was vandaag net iets explosiever. Dat was zijn sterkte. Ik heb er alles aan gedaan om alleen toe te komen, maar dat lukte simpelweg niet. Een tweede plaats op een Belgisch kampioenschap is heel mooi, spijtig dat enkel de eerste die trui krijgt. Ik had natuurlijk graag gewonnen, zeker ook voor Stig Broeckx. Zijn toestand geeft ons team steeds kracht om te presteren voor hem. Ik heb nooit de kans gehad om afstand te nemen van Gilbert, dus was een tweede plaats het hoogst haalbare. Philippe is dan ook de verdiende winnaar.”

Greg Van Avermaet: “Mijn volgend doel is de Tour de France”

Greg Van Avermaet (BMC) zat zondag op het BK wielrennen op de weg gevangen in het ploegenspel. Zijn teamgenoot Philippe Gilbert reed immers op kop, waardoor de Waaslander met heel goede benen steevast moest inhouden. Uiteindelijk werd hij voor de derde keer op rijd derde op het BK.

“Ik ben ontgoocheld met mijn derde plaats. Ik steek dat niet weg”, gaf Van Avermaet toe. “Langs de andere kant ben ik zeer tevreden dat Philippe Gilbert wel kampioen is. Ik heb door zijn uitval nooit mijn kans kunnen gaan. Had ik voor een andere ploeg gereden, dan was ik zeker naar de leiders gereden. Dat was nu niet het geval. Het was niet zo dat we afgesproken hadden dat wie eerst ging, kampioen mocht worden. Je kan dat nooit bepalen. Het koersverloop kan zeer snel veranderen.”

“Phil heeft het juiste moment gekozen en heeft het afgemaakt. Simpel. Wij hebben heel sterk gereden met de ploeg. Vergeet niet dat Loïc Vliegen en Dylan Teuns eveneens mee waren in de vroege vlucht, die al na twee ronden tot stand kwam. We wisten dat het vroeg ging scheuren, dus moesten wij vooraan zitten. Vier van de vijf BMC-renners waren mee. Lotto-Soudal had een sterke delegatie en ook Etixx-Quick Step was goed vertegenwoordigd. We hebben ons dus niet laten verrassen.”

“Mijn volgend doel is nu de Tour de France. Natuurlijk kijk ik uit naar de tweede etappe, waar ik veel kans maak op ritwinst en misschien wel de gele trui kan pakken. Maar dat is pas voor volgende zondag.”

Jan Bakelants: “Had meer steun verwacht in achtervolging”

Jan Bakelants probeerde zondag enkele keren het vuur aan de lont te steken tijdens het BK wielrennen op de weg, maar moest de duimen leggen toen Philippe Gilbert en Tim Wellens in de finale ontsnapten. Uiteindelijk werd Bakelants nog vijfde.

“Philippe Gilbert, Tim Wellens en Laurens De Plus reden op kousenvoeten weg uit onze groep”, zei Bakelants. “Dat gebeurde zeker niet op een manier die me compleet deed passen. Neen, het gebeurde gewoon. Ik probeerde de kloof nog te dichten, maar had blijkbaar niet de juiste mannen mee. Iedereen vond het wijzer om af te stoppen.”

“We zijn met ons groepje tot op zowat honderd meter van de leiders gekomen, maar dan kwam ook Greg Van Avermaet aansluiten en zat de klad er helemaal in. Meteen wist ik dat het voorbij was. Ik probeerde dan nog eens aan te gaan, maar ook dat lukte niet. Volgens mij maakte Lotto-Soudal een fout door niet mee met mij te rijden. Anders hadden ze met meer in de kopgroep gezeten. Met alle respect voor Tim Wellens, maar als je met Philippe Gilbert naar de eindmeet trekt dan weet je dat je meestal voor de tweede plaats koerst. Dat was vandaag niet anders. Gilbert werd heel goed gediend door de afwachtende houding van de andere renners. Hij moest het dan maar afmaken in de sprint met twee.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen