Direct naar artikelinhoud

FIFA nomineert Messi, Neymar en Ronaldo voor Gouden Bal

Lionel Messi, Neymar en Cristiano Ronaldo zijn de kandidaten voor de Gouden Bal, de prijs voor de wereldvoetballer van het jaar. De wereldvoetbalbond FIFA maakte maandag de drie namen bekend waaruit op 11 januari de winnaar komt.

Een muurschildering van Messi, Neymar en Ronaldo in de straten van Rio de Janeiro, BraziliëBeeld afp

Ronaldo (Real Madrid) won de trofee de afgelopen twee jaar. Messi was al vier keer de beste, en is dit jaar tevens genomineerd voor de prijs voor de mooiste goal van het jaar. Neymar, zijn ploeggenoot bij FC Barcelona, won de trofee nog nooit.

Op 20 oktober gaf de FIFA een lijst met 23 genomineerden vrij. Daarop prijkte ook de naam van Nederlands international Arjen Robben. De winnaar van de Gouden Bal wordt gekozen door de bondscoaches en aanvoerders van alle nationale ploegen en een panel van sportjournalisten dat is samengesteld door France Football.

De shortlist voor de prijs voor de coach van het jaar bestaat uit Jorge Sampaoli (bondscoach van Chili), Pep Guardiola (Bayer Munchen) en Luis Enrique (Barcelona).

Bij de vrouwen zijn de Amerikaanse Carli Lloyd, de Japanse Aya Miyama en de Duitse Celia Sasic nog in de race om beste speelster te worden.