Direct naar artikelinhoud

Hoofdredacteur tijdschrift Voetbal International stapt op

De hoofdredacteur van Voetbal International vertrekt. Tom van Hulsen, die twee jaar geleden Johan Derksen opvolgde, verlaat het tijdschrift vanwege 'een verschil van mening over de koers' van het blad. Dat heeft de uitgever vanochtend bekendgemaakt. De precieze reden is onbekend, evenals de naam van zijn beoogde opvolger.

Tom van HulsenBeeld anp

Het is al lang onrustig bij VI, dat in augustus zijn 50-jarig jubileum vierde. De oplage van het tijdschrift is de afgelopen twintig jaar bijna gehalveerd: van 209 duizend naar zo'n 115 duizend eind vorig jaar. Van Hulsen is er niet in geslaagd de dalende trend te keren.

In de zomer van 2013 legde Derksen na 36 jaar bij het blad zijn functie neer, officieel omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd naderde en jongeren een kans wilde geven. Op de achtergrond speelde toen al een conflict over het televisieprogramma Voetbal International. De redactie van het blad ergerde zich steeds meer aan de 'te platte' talkshow van RTL, waarin VI-verslaggevers vaak onderwerp van spot waren.

Volgens Derksen beseften de schrijvende journalisten niet hoe belangrijk zo'n populair uithangbord op tv is. In januari werden de banden tussen VI en het gelijknamige programma verbroken en stopte zijn column in het blad.

Sindsdien gaat het bergafwaarts in de beeldvorming, mede omdat de voormalige hoofdredacteur geregeld stevige kritiek uit op zijn opvolgers. Zij zouden geen visie hebben en clichématige interviews verkiezen boven onderzoeksjournalistiek. Volgens Derksen hebben ze 'van een journalistiek product de Donald Duck gemaakt'.

De talkshow op RTL7, die hij maakt met onder anderen Wilfred Genee, heet inmiddels Voetbal Inside. Over een paar weken presenteren de makers een tijdschrift met dezelfde naam.