Direct naar artikelinhoud

De Padt: "Vluchtelingen liever niet, de Ronde wel. Maar het is wellicht omgekeerd"

Geen Muur in 100ste Ronde van Vlaanderen Geraardsbergen
Beeld BELGA

Ook voor de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen laten de organisatoren Geraardsbergen en zijn Muur links liggen. Nochtans hoopten heel wat wielerliefhebbers samen met het stadsbestuur, dat tijdens de feesteditie van Vlaanderens Mooiste, de renners nog een keer de fameuze Geraardsbergse bult mochten bedwingen. Die hoop werd zondag van tafel geveegd toen Flanders Classics het parcours bekend maakte.

"Het ene (oorlogsvluchtelingen) wil je liever niet, maar krijg je misschien wel. Het andere (de Ronde) wil je wel, maar krijg je zeker niet. De inzet voor beide was nochtans even groot", schrijft burgemeester Guido De Padt (Open Vld) op zijn Facebookpagina. "Dit is een onbegrijpelijke beslissing. Het was al straf dat we een dossier moesten indienen waarin we uitlegden waarom onze Muur zijn plaats heeft in de Ronde van Vlaanderen. Alsof de organisatoren dat zelf niet weten", reageert De Padt misnoegd.

Opvallend genoeg geen woord over de Muur op de website van de Ronde. "Het parcours zorgde de voorbije jaren voor een beklijvend koersverloop. In de laatste 150 km lag er maximaal 12 km tussen de verschillende kasseistroken en hellingen waardoor het moeilijker werd om de koers te controleren. Het leverde steeds een prachtige finale en een indrukwekkend podium op. Flanders Classics gaat door op de ingeslagen weg. Het ritme van de laatste 150km is identiek aan 2015."