NAVO wil nieuwe afspraken maken met Rusland na incident met Turkije

Op de NAVO-vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken morgen en overmorgen in Brussel, zal de alliantie werken aan nieuwe veiligheidsmechanismen in de betrekkingen met Rusland. Dat zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Hij sprak eerder op de dag met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, die liet weten dat Turkije zich niet zal excuseren voor het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig.
Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO.

"We zullen spreken over hoe we onze relaties met Rusland zullen voortzetten", aldus Stoltenberg. "We moeten de voorspelbaarheid in onze relaties herstellen."

Stoltenberg kondigde ook aan dat de NAVO voorstellen zal ontwikkelen voor transparantie en de inperking van risico's. "Het belang hiervan werd aangetoond door het incident van vorige week met het Russische vliegtuig." Zulke incidenten moeten vermeden worden, zei hij.

De secretaris-generaal zei door Turkije te zijn gebrieft over het neerhalen van het Russische toestel. "We hebben informatie van Turkije gekregen, maar we hebben ook onze eigen bronnen", klonk het. "Dat is consistent met wat Turkije zegt. Zij geven dezelfde informatie, namelijk schending van het Turkse luchtruim."

Stoltenberg zei dat alle bondgenoten het Turkse recht steunen om de territoriale integriteit en het luchtruim te beschermen. Hij verwelkomde de inspanningen van Turkije om de situatie te deëscaleren en riep op tot kalmte.

"Rusland moet constructieve rol spelen"

Ook de Amerikaanse permanente vertegenwoordiger bij de NAVO, Douglas Lute, zei dat volgens Amerikaanse inlichtingen het Russisch vliegtuig zich in Turks luchtruim bevond en gewaarschuwd was. Hij zei dat er geen vluchtplan was ingediend "voor de schending van het Turkse luchtruim, en anders hadden we een negatief advies gegeven". Zowel Stoltenberg als Lute herhaalden dat Rusland al meermaals het Turkse luchtruim had geschonden.

De NAVO wil Rusland een constructieve rol zien spelen in Syrië en in de strijd tegen terreurmilitie Islamitische Staat (IS), aldus nog Stoltenberg. "Het is belangrijk dat we allemaal onze gemeenschappelijke vijand IS bestrijden. Daarom wil ik dat Rusland IS aanvalt, in plaats van zoveel andere groepen en gebieden in Syrië. Veel van hun bombardementen gebeuren in gebieden waar IS zich helemaal niet bevindt."

Meest gelezen