"Ze denken dat ze online hun zin kunnen doen, maar dat laten we niet gebeuren"

In Brazilië voert een mensenrechtenorganisatie sinds enige tijd een opvallende campagne om racisme aan de kaak te stellen. Ze plukt racistische commentaren van het internet en afficheert die op grote borden in de buurt van de afzenders.

"Virtueel racisme, echte gevolgen." Onder die slogan voert de Braziliaanse mensenrechtenorganisatie Criola sinds afgelopen zomer een campagne gericht tegen racistische commentaren op sociale media.

Concreet speurt ze op Facebook en Twitter naar misplaatste grappen of beledigingen gericht tegen mensen met een donkere of zwarte huidskleur. Vervolgens gaat ze via geolocalisering na waar de afzenders precies wonen. Hierop koopt ze advertentieruimte in de buurt van hun woonplaats op en afficheert ze de commentaren in kwestie reuzegroot op reclamepanelen. De gezichten en de namen van de afzenders worden daarbij onherkenbaar gemaakt.

"Ze kunnen zich niet verstoppen, we zullen hen vinden"

Met de campagne hoopt Criola dat mensen vaker en sneller zullen optreden tegen racisme. "Mensen die zulke dingen online plaatsen, denken dat ze thuis in alle rust hun zin kunnen doen op het internet, maar dat laten we niet gebeuren", zegt stichter Jurema Werneck. "Ze kunnen zich niet verstoppen, we zullen hen vinden."

Brazilië heeft wetten tegen racisme, maar volgens Werneck doen de autoriteiten te weinig om die ook toe te passen. Hierdoor durven te weinig mensen hun stem te verheffen tegen racisme, zo meent ze.

Uit een volkstelling van 2010 blijkt dat zo'n 7,6 procent van de Braziliaanse bevolking zichzelf als zwart identificeert. Nog eens 43 procent heeft één of meerdere zwarte voorouders.

De concrete aanleiding voor de campagne is een voorval op Facebook enkele maanden geleden. Op de Facebookpagina van het nieuwsprogramma "Nacional journal" verscheen toen een foto van de zwarte weervrouw Maria Julia Coutinho. In geen tijd regende het flagrant racistische commentaren op de foto, wat op zich dan weer een stormvloed aan steunbetuigingen aan het adres van Coutinho veroorzaakte.

Meest gelezen