Direct naar artikelinhoud
vrouwenrechten

Noord-Ierse abortuswet in strijd met mensenrechten

(Archiefbeeld) Pro-choice en pro-lifedemonstranten in Dublin, 2013.Beeld PHOTO_NEWS

Het hooggerechtshof in Belfast heeft vandaag uitspraak gedaan over een anti-abortuswet in Noord-Ierland. Het opperste gerecht oordeelde dat de wet "in strijd is met de mensenrechten", waardoor de wet in de Noord-Ierse regio mogelijk versoepeld wordt.

De Noord-Ierse mensenrechtencommissie (NIHRC) meent dat het oordeel van de rechter ervoor zou kunnen zorgen dat vrouwen toelating krijgen om een abortus te laten uitvoeren in een lokaal ziekenhuis indien de foetus dodelijke afwijkingen vertoont of wanneer een vrouw het slachtoffer werd van verkrachting of incest.

Noord-Ierland is de enige regio in het Verenigd Koninkrijk waar de Abortion Act uit 1967, een wet die abortus in bepaalde omstandigheden toelaat, niet van toepassing is. Onder de huidige Noord-Ierse wet kan het personeel van ziekenhuizen die wel abortussen uitvoeren, een levenslange celstraf krijgen.

De NIHRC, die naar de rechtbank trok, omschrijft het oordeel als een mijlpaal. "Met deze zaak wilden we de wet veranderen, zodat vrouwen en meisjes in Noord-Ierland de keuze hebben om hun zwangerschap te beëindigen als de foetus dodelijke afwijkingen vertoont, of als ze het slachtoffer zijn van verkrachting of incest, zonder dat ze daarvoor gecriminaliseerd worden", zegt Les Allamby, hoofd van de NIHRC. "We zijn heel blij dat het Hooggerechtshof geoordeeld heeft dat de wet niet in overeenstemming is met de rechten van de mens." Allamby noemt de uitspraak ook "historisch".