Direct naar artikelinhoud
Aanslagen Parijs

"Salah Abdeslam zit in Syrië"

Salah Abdeslam.Beeld afp

Volgens bronnen van de Amerikaanse nieuwszender CNN is Salah Abdeslam, voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs, naar Syrië ontkomen.

De informatie komt van bronnen bij de Franse inlichtingendiensten. Het gaat zowel om een bron dicht bij het onderzoek als een bron bij de terrorismebestrijding.

Een bron van de Belgische inlichtingendienst stelt aan Politico dat ze al "vrij zeker waren" dat Abdeslam weer in het buitenland zit. Eric Van Der Sypt van het federaal parket lijkt niet opgezet met het bericht van CNN. "Als CNN die informatie heeft, moeten ze dat aan ons bewijzen. Wij zijn actief op zoek naar hem."

Sinds de aanslagen, waarbij 130 mensen om het leven kwamen, zijn opsporingsdiensten met man en macht op zoek naar de verdachte. Het leidde tot verschillende huiszoekingen in Frankrijk, België en Duitsland. Salah Abdeslam slaagt er nu al ruim twee weken in om te ontsnappen aan de politiediensten. Mede omdat Abdeslam voorvluchtig is, werd ook uitgegaan van een verhoogde terreurdreiging in Brussel.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wordt Abdeslam door anderen geholpen. "Als iemand tot nu op de vlucht kan blijven, moeten we afleiden dat hij steun krijgt", zei de minister vorige week.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stelde vorige week nog dat hij "helemaal niet op de hoogte" is van de mogelijkheid dat de gezochte Salah Abdeslam intussen op weg zou zijn naar Syrië, zoals Het Laatste Nieuws toen al schreef.

'Als CNN die informatie heeft, moeten ze dat aan ons bewijzen. Wij zijn actief op zoek naar hem'
Eric Van Der Sypt, federaal parket

Op de vlucht voor IS

Er doen verschillende verhalen de ronde over de verblijfplaats en de motieven van Abdeslam. Zijn broer Mohamed denkt dat Salah op het laatste moment heeft afgezien van een zelfmoordaanslag. In dat geval zou hij mogelijk ook op de vlucht zijn voor leden van terreurorganisatie Islamitische Staat, die er niet blij mee zou zijn dat hij zijn bomvest niet tot ontploffing heeft gebracht.

Gisteren waren er nog nieuwe huiszoekingen in de Brusselse gemeente Molenbeek. De politie was toen op zoek was naar de voortvluchtige Abdeslam na een - blijkt nu - valse aangifte van een inwoner van Sint-Jans-Molenbeek die gemeld had dat Salah Abdeslam zich schuilhield in een leegstaande woning. Toen de politie er binnenviel, troffen ze niemand aan. Daarop werd er binnengevallen bij de aangever zelf en werd de man meegenomen voor verhoor.

Salah Abdeslams broer Mohamed denkt dat hij op het laatste moment heeft afgezien van een zelfmoordaanslag.Beeld AP