Ook Europese noodsteun voor melksector

© An Nelissen

Naast de steun voor de fruit- en groentensector gaat de Europese Commissie nu ook de zuivelsector helpen om de impact van het Russische invoerverbod op voedingsproducten te verzachten. De Commissie gaat steun verlenen voor producenten die boter, magere melkpoeder en sommige kazen een aantal maanden willen opslaan.

'Prijssignalen op de Europese zuivelmarkt tonen dat het Russische verbod de sector begint te treffen', zo kondigde eurocommissaris voor Landbouw Dacian Ciolos donderdag aan. De inkomsten uit export krimpen in een aantal landen en de sector heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden, luidt het.

Daarom zal de Commissie financieel bijspringen voor producenten van boter en magere melkpoeder die hun waren drie tot maximaal zeven maanden willen opslaan. Gegeven hun belang in de waarde van de export naar Rusland wil Ciolos de maatregel uitzonderlijk uitbreiden naar een aantal kaassoorten. Daarnaast wordt de periode voor overheidsinterventie voor boter en melkpoeder verlengd tot het einde van het jaar.

Europa voerde vorig jaar voor 2,3 miljard euro zuivelproducten uit naar Rusland. Kaas was daarbij goed voor ongeveer één miljard euro. De belangrijkste exporteurs zijn Nederland, Litouwen en Finland. De waarde van de rechtstreekse export van zuivelproducten vanuit België bedraagt zo’n 10 miljoen euro. Het gaat voornamelijk om melkpoeder en kaas.

Ciolos wil de komende dagen een eerste volledige analyse van de impact van het Russische invoerverbod op korte en middellange termijn voorleggen aan de lidstaten en het Europees Parlement. De eurocommissaris belooft alvast alle mogelijke maatregelen te nemen om indien nodig de markt te stabiliseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen