Vanderpoorten: "Ik was het liefst minister van Onderwijs"

Na een lange carrière in het Vlaams Parlement en als minister neemt Marleen Vanderpoorten (Open VLD) in mei afscheid van de politiek. In "De ochtend" blikt ze terug op haar carrière: "Ik denk dat we toch heel wat stenen hebben kunnen verleggen."

Vandaag vindt de laatste vergadering van het Vlaams Parlement plaats. "De reden waarom wij vanuit de oppositie nog een extra sessie wilden, is omdat we protest willen aantekenen tegen de manier waarop de meerderheid er snel nog alles wou door jagen", zei Vanderpoorten daarover.

Vandenpoorten had een gevarieerde carrière: in 1999 werd ze minister van Onderwijs. "Dat was zeker niet de makkelijkste ministerpost. Er zijn zoveel mensen en groepen, dat je onmogelijk beslissingen kan nemen die voor iedereen goed zijn." Ze herinnert zich nog dat Herman De Croo destijds in een periode van betogingen zei: "Wees gerust, minister van Onderwijs ben je maar één keer."

Van PVV naar Open VLD

De evolutie van Open VLD kwam ook aan bod: "Sinds er de laatste jaren meer vrouwen zijn bijgekomen, denk ik dat de nadruk meer gaan liggen is op samenspraak en aandacht voor menselijke factoren. Ego's spelen natuurlijk nog een rol, maar ik vind dat je soms je ego opzij moet zetten voor teamspirit." Vanderpoorten bedankte nog al haar medewerkers voor de fijne samenwerking, "iets dat niet elk parlementslid kan zeggen".

Ten slotte keek Vanderpoorten vooruit: "Mijn job als OCMW-voorzitter in Lier blijft heel belangrijk, want dat is een grote uitdaging. Daarnaast wil ik meer schrijven, misschien zelfs een boek, en veel meer cultuur beleven."

Meest gelezen