Dagelijks sterven nog 1.500 kinderen aan malaria

Sinds het begin van de 21e eeuw is het aantal dodelijke slachtoffers van malaria wereldwijd met de helft gedaald. Toch sterven nog elke dag 1.500 kinderen aan de ziekte, waarschuwt kinderrechtenorganisatie Plan België naar aanleiding van Wereldmalariadag vandaag.

Dankzij de wereldwijde inspanningen op nationaal en internationaal niveau, werden drie miljoen levens gered, aldus Plan, dat actief is in vijftig landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Ondanks de positieve evolutie, loopt de helft van de wereldbevolking elke dag risico op malaria. Per jaar sterven nog steeds 630.000 mensen aan de ziekte. Drie op de vier slachtoffers zijn kinderen uit Sub-Sahara-Afrika, waar 90 procent van de dodelijke slachtoffers valt.

"In die regio is een op de vijf overlijdens van jonge kinderen te wijten aan malaria", zegt Sandra Galbusera, programmaverantwoordelijke bij Plan België. "Aan de hand van recente gegevens weten we dat elke 60 seconden een kind sterft aan de ziekte. Zeven procent van de kinderen die de ziekte overleven, houdt er problemen aan over, zoals epilepsie en een verminderd zicht."

De voorbije vijf jaar deelde Plan 21 miljoen muskietennetten uit en leidde het tienduizenden gezondheidswerkers op. In Kameroen en Burkina Faso bijvoorbeeld, ontvingen 12 miljoen mensen een muskietennet. Dat komt neer op één muskietennet per drie inwoners.

Tussen 2005 en 2012 stegen de nationale en internationale middelen om malaria te bestrijden, maar toch werd slechts de helft van de noodzakelijke 5,1 miljard dollar op tafel gelegd. "Het grootste obstakel in de strijd tegen malaria is van financiële aard", beaamt Galbusera. "Als we te weinig gaan investeren in de bestrijding van de ziekte, doen we de vooruitgang van de laatste jaren teniet en zetten we de levens van miljoenen kinderen op het spel."

Meest gelezen