© Yorick Jansens

Havenbedrijf onderzoekt 70 meter brede pijpleidingroute richting Ruhrgebied

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen wil een studie laten maken voor een nieuwe, ondergrondse pijpleidingenroute voor verschillende stoffen op de as Antwerpen-Limburg-Ruhrgebied. Dat heeft het Havenbedrijf woensdag bekendgemaakt.

De studie gebeurt omdat er met de huidige gewestplannen weinig plaats is, terwijl men met nieuwe leidingcapaciteit een economische boost wil geven aan bedrijven langs het Albertkanaal.

Efficiënte manier van transporteren

De petrochemische industrie is van groot belang in de Antwerpse haven. Ook zijn er verschillende bedrijven in die sector actief langs het Albertkanaal. Om die chemiecluster te bevoorraden zijn pijpleidingen een efficiënte manier van transporteren. Voor België tonen volgens het havenbedrijf verschillende studies de nood aan extra pijpleidingen naar het Ruhrgebied aan, terwijl de huidige ruimtelijke plannen weinig tot geen ruimte bieden. “Specifiek stelt zich het probleem dat geen afdoende leidingstraat het ENA (Economisch Netwerk Albertkanaal, red.) bevoorraadt”, klinkt het.

Met de studieopdracht wil men komen tot een ruimtelijk plan met een leidingstraat van gemiddeld 70 meter breed. Uiteindelijke doel is dat de infrastructuur “de verdere economische ontwikkeling in het Economisch Netwerk Albertkanaal bevordert, met name ter hoogte van de clusters te Geel, Meerhout, Beringen en Tessenderlo, op langere termijn.”

‘Creatieve oplossingen’

Er moet echter wel met “creatieve oplossingen” gewerkt worden, onder meer vanwege technische redenen op bepaalde plaatsen. In een eerste fase worden een ruimtelijk en technisch onderzoek voor realistische inplanningsmogelijkheden verwacht, aangevuld met de opmaak van een verder plan van aanpak voor een redelijk scenario. Na een beslissingsproces volgt mogelijk een tweede fase.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER