IS probeert opnieuw een tempel te vernielen in Palmyra

De jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft in de Syrische stad Palmyra opnieuw een eeuwenoude tempel proberen te verwoesten. Deze keer gaat het om de tempel van Bel. De omvang van de schade is nog onduidelijk.
Het centrale deel van de tempel van Bel (foto: upyernoz).

De tempel van Bel is het grootste complex in Palmyra. Het gebouw was in de eerste eeuw na Christus een van de belangrijkste religieuze plaatsen in het Midden-Oosten. De jihadisten probeerden de tempel op te blazen, maar volgens de Syrische overheid zou de basisstructuur van de tempel er nog altijd staan. Hoe groot de schade is, is nog onduidelijk. Eerst was er sprake van dat de tempel gedeeltelijk vernield was;

Een week geleden was al bekendgemaakt dat de terreurbeweging de zowat tweeduizend jaar oude tempel van Baal-Shamin had opgeblazen. De historische stad Palmyra is sinds eind mei in handen van IS. Sindsdien heerst er wereldwijd grote bezorgdheid dat de extremisten de historische sites zouden vernietigen in "de stad van duizend zuilen". Palmyra is door Unesco erkend als werelderfgoed.

Meest gelezen