N-VA dient wetsvoorstel in om meerderheid Park van Laken permanent open te stellen voor publiek

© © Clément Philippe

De N-VA heeft een wetsvoorstel ingediend om ongeveer twee derde van het Park van Laken permanent open te stellen voor het publiek. De partij wil daarmee het aandeel openbaar groen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verhogen. Iets wat “eigenlijk al 108 jaar geleden had moeten gebeuren”.

rrln

De N-VA pleit al geruime tijd om van de koninklijke tuin in Laken een openbaar park te maken. Nu heeft de partij een wetsvoorstel klaar in de hoop dit te realiseren. Op grond van wetgeving uit 1903 concludeert de N-VA dat een groot deel van het koninklijk park al meer dan 100 jaar geleden opengesteld had moeten worden, namelijk na het overlijden van koning Leopold II in 1909. Volgens de partij was bij de Koninklijke Schenking het gebruik van de gronden in Laken enkel bedoeld voor Leopold II en niet voor zijn troonopvolgers. Maar “de koninklijke familie is zich steeds het park blijven toe-eigenen”, klinkt het in een persbericht.

Lees ook: De koning wil zijn tuin niet delen

Groene long

© Belga Image

De Vlaams-nationalisten stellen dat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en dan met name in het noorden, te weinig openbaar groen is. Het openstellen van de koninklijke tuin moet dat tegengaan. “Net daar waar er groene ruimte ontbreekt, namelijk in Laken, ligt er ommuurd het koninklijk domein dat momenteel niet toegankelijk is. Een groene long van bijzondere omvang, zo’n 186 hectaren, die een gunstige impact kan betekenen voor de omliggende woonzones”, valt te lezen in de persverklaring.

“De ligging binnen dichtbebouwd gebied en de bijzondere uitgestrektheid, maken het domein van het kasteel van Laken tot een bijzonder interessant ruimtelijk element om deze groeiende nood aan publiek groen te beantwoorden. De openstelling van het park komt de leefbaarheid van onze stad volop ten goede. Het kan een plek zijn om tot rust te komen en om aan onze kinderen de kans te geven om op een veilige manier buiten te spelen.”

Lees ook: Actievoerders plannen invasie in paleistuin: “Een privé-park voor de koning, dat is niet van deze tijd”

Koning houdt riante tuin “groot genoeg om te joggen”

Het complete domein is circa 186 hectare groot. Initiatiefnemers van het voorstel Kamerlid Peter Buysrogge en Brussels parlementslid Cieltje Van Achter willen dat het overgrote deel van het park, ongeveer twee derde, opengesteld wordt voor het publiek. Maar de N-VA gunt de koninklijke familie nog een riante tuin van 60 hectare (ongeveer 90 voetbalvelden). “Nog steeds groot genoeg om te joggen of de hond uit te laten.”

De partij wil de contouren van 1830 opnieuw in voege laten treden. Op die manier zou de erfgoedwaarde van het kasteeldomein als landschapshistorische eenheid intact blijven. Ook moet ervoor gezorgd worden dat de natuurlijke rijkdom van het gebied verzekerd wordt. De voorgestelde indeling laat daarnaast genoeg ruimte over om de veiligheid van de koninklijke familie te garanderen, aldus de N-VA.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen