Direct naar artikelinhoud

Partijen steggelen nog over uitwerking zorgdeal

De regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben nog geen deal kunnen sluiten met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over extra geld om de bezuinigingsmaatregelen te verzachten. De partijen praten vandaag verder over een uitwerking van de afspraken over zorg die de partijen eerder op hoofdlijnen sloten.

Otwin van Dijk van de PvdA na afloop van de onderhandelingen met Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS).Beeld anp

Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is er vooruitgang geboekt, maar is er nog geen overeenstemming over de verdeling van het geld en over hoeveel in welk jaar wordt ingezet. Van Rijn hoopt wel op een snel akkoord want hij wil zijn plannen voor de langdurige zorg graag volgende week in een Kamerdebat bespreken. Hij voelt 'een positieve druk' om het snel eens te worden.

Als het wetsvoorstel komende week een meerderheid krijgt in de Kamer kan het nog voor de zomer naar de senaat. Met goedkeuring van de 'C3' haalt het voorstel dan ook daar een meerderheid en kan de wet per 1 januari van kracht worden.

Ook Kees van der Staaij (SGP) zei na het overleg dat er voortgang is geboekt, maar dat de puzzel pas af is als alle stukjes zijn gelegd. Otwin van Dijk (PvdA) sprak van twee complexe dossiers, doelend op de onderhandelingen met Van Rijn over de langdurige zorg, maar ook op de gesprekken die separaat met Schippers worden gevoerd over de ziekenhuiszorg.

Bezuinigingen verzacht
Eerder was duidelijk geworden dat er volgend jaar 350 miljoen beschikbaar is om de gevolgen van de bezuinigingen in de zorg te verzachten, maar over de verdeling van dat budget is men het nog niet eens.

De partijen kwamen maandag en gisteren tot een beperking van de bezuinigingen met 350 miljoen euro in 2015. Het jaar daarop gaat het om een bedrag van 300 miljoen. De jaren daarna blijft de korting op de bezuinigingen 200 miljoen. In de kabinetsplannen zou op een zorgbudget van 8 miljard euro 1,5 miljard euro jaarlijks worden bezuinigd. Dat wordt nu vanaf 2017 jaarlijks 1,3 miljard.

Specialist
Naar verluidt willen de VVD en minister Schippers zich nu ook meteen verzekerd weten van steun van de oppositiepartijen ChristenUnie en SGP voor haar plan de zorgverzekeraars meer op prijs en kwaliteit te laten sturen. Verzekerden kunnen dan minder vrij zelf bepalen welke zorg van welke specialist ze willen.

Steun van de oppositie is nodig om die plannen door de Eerste Kamer te kunnen loodsen, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben.

(VLNR) Arie Slob van de ChristenUnie, Alexander Pechtold van D66 en Kees van der Staaij van de SGP.Beeld anp