Iconische pruikenwinkel sluit na meer dan honderd jaar de deuren

© ycs

Het is de leeftijd, maar bovenal ook de voetgangerszone die pruikenwinkel Linssen Maison Philippe na meer dan honderd jaar de das om gedaan heeft. Spijt is er niet, of toch een beetje, maar bovenal berusting. Het is mooi geweest.

ycs

Sinds 1898 kloppen Brusselaars en niet-Brusselaars bij Linssen Maison Philippe in de Anspachlaan aan voor het betere haarstukje. De inflatie in acht genomen, waren die nooit goedkoper dan vandaag. De prijzen zijn laag, want er is totale uitverkoop. Na bijna 120 jaar doet de zaak de boeken dicht.

“De leeftijd heeft er zeker mee te maken”, zegt verkoopster Mariette Moreau. “Ik ben 82 jaar oud en werk al vanaf mijn zestiende. Ik heb het verdiend om in de zetel te zitten met de voeten in de lucht, vindt u niet? (lacht) Mijn collega en ik werken hier al samen van 1959. Ik had nog even kunnen doorgaan en zij ook, maar door de uitbreiding van de voetgangerszone hoeft het voor ons niet meer.”

Sinds voetgangerszone uitgebreid werd in Brussel, daalde de omzet van de plaatselijke handelaars gemiddeld met dertig procent. Ook Linssen moest het met minder doen. “We zijn nooit in het rood gegaan, maar als je op den duur moet werken om je leveranciers en je vaste kosten te betalen, dan hou je er beter mee op.”

Enkel snackbars

“De uitbreiding van de voetgangerszone heeft ervoor gezorgd dat heel wat van onze vaste klanten weg blijven”, zegt Moreau. “Dat zijn vaak al iets oudere mensen, niet altijd even goed ter been. En door die voetgangerszone zijn we nu een stuk minder goed bereikbaar. Een klant van ons moest zijn auto aan het Zuidstation achterlaten, en dan ben je wel even onderweg. Sommige klanten dronken graag een koffie in de buurt als ze tot bij ons kwamen, maar ook dat zit er niet meer in. Door die werken is het niet meer gezellig en je vindt hier vandaag bijna enkel nog snackbars. We krijgen wel jonge mensen over de vloer, maar dat is niet echt ons publiek. Wij bieden degelijke en kwaliteitsvolle pruiken aan, op maat van de klant gemaakt in ons atelier. Dat is iets anders dan het goedkopere haarstukje waar jongeren om vragen - al hebben we die ook.”

Toch is die uitgebreide voetgangerszone geen slechte zaak, benadrukt Moreau. “Momenteel is het een ongezellige werf, maar het wordt wellicht heel mooi eens al die werken achter de rug zijn. Het is ook enkel niet omwille van de voetgangerszone dat we stoppen, dat wil ik benadrukken. In het begin hadden we het er lastig mee dat we zouden stoppen, maar we hebben er ons bij neergelegd. Er is nu eenmaal geen andere keuze. Momenteel zijn we de kelder aan het leegmaken, wellicht voor het eerst in al die tijd. Je kunt je voorstellen welke schatten je daar allemaal aantreft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen