Direct naar artikelinhoud

VN: boerkiniverbod in stand houden is 'stomme reactie'

De Verenigde Naties hebben de reactie van Franse burgemeesters om het boerkiniverbod in stand te houden, ondanks een uitspraak van de Franse Raad van State, scherp veroordeeld. In een verklaring stellen zij dat het een 'domme actie' is die alleen maar xenofobie in de hand werkt.

Een vrouw in Marseille zwemt in een boerkini in de zee.Beeld ap

De premier van Frankijk, Manuel Valls, schaarde zich achter de burgemeesters van de badplaatsen waar de boerkiniban van kracht is.

Vrijdag oordeelde de Conseil d'Etat dat het boerkiniverbod een 'ernstige en illegale aantasting van de fundamentele vrijheiden is, te weten de vrijheid van beweging, de vrijheid van geweten en de persoonlijke vrijheid'. Die uitspraak werd met gejuich ontvangen door de mensenrechtenvertegenwoordiger van de VN, Zeid Ra'ad Al Hussein.

'We roepen de autoriteiten van alle Franse kustplaatsen die vergelijkbare verboden hebben ingesteld op om kennis te nemen van de uitspraak van de Hoge Raad, die stelt dat het een illegale schending van fundamentele mensenrechten betreft', zei Al Hussein in een verklaring.

Borsten van Marianne

Valls veroorzaakte dinsdag ophef met de uitspraak dat de borsten van Marianne, de vrouw op het beroemde schilderij van Eugène Delacroix die de vrijheid van het Franse volk symboliseert, ontbloot zijn omdat ze het volk voedt, en ze geen hoofddoek draagt omdat ze vrij is.

Volgens Franse historici heeft het schilderij daar niets mee te maken en zijn de ontblote borsten een artistieke keuze geweest. Valls is door kunsthistorica Mathilde Larerre op zijn gebrek aan kennis gewezen. Marianne is regelmatig in Franse schilder- en beeldhouwkunst afgebeeld, en niet zelden was er een kuise versie van de Franse vrijheidsstrijdster.

La Liberté guidant le peuple (De Vrijheid leidt het volk) door Eugène Delacroix. Het schilderij verbeeldt de Julirevolutie van 1830.