‘Heksenjacht op klikspanen Antwerpse politie is begonnen’

Archiefbeeld van het Antwerpse gerechtsgebouw. Het geviseerde GEOV-korps staat in voor het transport en de bewaking van gevangen. © Pol De Wilde - VUM

Een veiligheidsagent die in september mee de brief ondertekende over pesterijen bij de Antwerpse politie, werd deze week bedreigd. Hij diende een klacht in.

Eline Bergmans

‘Ik kreeg maandag een telefoontje dat ik moet opletten. Ze zouden de rat weten te vinden die het bestaan van de WhatsApp-groep naar buiten heeft gebracht’, vertelt de veiligheidsagent. Drie jaar heeft hij gewerkt bij het Antwerpse team dat deze week in opspraak kwam.

De man, die uit angst voor de bedreigingen anoniem wil blijven, diende een klacht in. ‘De heksenjacht naar de klikspanen is begonnen’, zegt hij. ‘Ik voel me niet meer veilig.’

Racisme en seksisme

Maandag berichtte De Standaard over een WhatsApp-groep binnen de politiedienst die instaat voor het transport en de bewaking van gevangenen (GEOV). Zowel politie-inspecteurs als leden van het veiligheidskorps van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie maken er deel van uit. De chatgroep bulkte van de racistische en seksistische uitlatingen, en er werd gespot met collega’s.

In september schreef de veiligheidsagent samen met vier andere collega’s een wanhopige brief aan hun leidinggevenden om de situatie aan te kaarten. ‘De pesterijen zijn een psychologische marteling’, aldus die brief, die volgens onze informatie de directe aanleiding was voor een intern onderzoek.

In december vorig jaar werd de veiligheidsagent overgeplaatst naar een West-Vlaams veiligheidskorps, als gevolg van de pesterijen.

Acht maanden voordien was de WhatsApp-groep al ter sprake gekomen op een dienstvergadering in aanwezigheid van twee commissarissen. ‘Maar er gebeurde toen niets’, vertelt de veiligheidsagent. ‘Omdat ik geen uitweg meer zag, heb ik twee keer geprobeerd om zelfmoord te plegen.’

De man moest uit een diep dal klimmen, maar sinds zijn overstap naar het West-Vlaamse veiligheidskorps gaat hij weer met plezier werken.

Geschorst door vakbond

Het Antwerpse parket heeft intussen een onderzoek ingesteld naar het GEOV-team. Het draait rond de gesprekken tussen zes leden van het Antwerpse korps en twaalf leden van het veiligheidskorps van de FOD Justitie. In afwachting van het onderzoek blijven de achttien betrokkenen aan het werk.

De christelijke vakbond ACV Gevangenissen, waar ook het veiligheidskorps onder valt, heeft zijn afgevaardigde die lid was van de Whatsapp-groep onmiddellijk geschorst. ‘Zolang het onderzoek loopt, is hij niet meer welkom op vakbondsvergaderingen en op de ondernemingsraad’, zegt Filip Dudal van ACV Gevangenissen.

Ook een VSOA-afgevaardigde was lid van de chatgroep. ‘Wij hebben een gesprek gehad met de betrokken inspecteur’, zegt Vincent Houssin van de politievakbond. ‘We wachten het onderzoek af om verdere maatregelen te nemen, maar ook voor ons zijn dit soort racistische en homofobe uitlatingen ontoelaatbaar.’