Live wielrennen

25/03Einde

Ronde van Catalonië

Stage 6: Tortosa - Reus

Renner Ploeg Tijd
1 Daryl Impey Team BikeExchange - Jayco 4:34:14
2 Alejandro Valverde Movistar Team
3 Arthur Vichot Groupama - FDJ
+ Toon de volledige uitslag
Tortosa
Reus
189.7 km
Start wedstrijd 12:18
10°
3bf

Impey spurt naar zege in zesde etappe Catalonië, Froome tuimelt uit top tien

Impey spurt naar zege in zesde etappe Catalonië, Froome tuimelt uit top tien

Foto: Photo News

De Zuid-Afrikaan Daryl Impey (Orica-Scott) heeft zaterdag de zesde etappe in de Ronde van Catalonië (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 189 kilometer tussen startplaats Tortosa en aankomstplaats Reus klopte Impey in een spurt met een uitgedund peloton de Spaanse leider Alejandro Valverde (Movistar) en de Franse kampioen Arthur Vichot (FDJ). Louis Vervaeke was de eerste Belg op de negentiende plaats. Valverde behoudt de leiding in het klassement. Chris Froome tuimelde uit de top tien nadat hij in een groep finishte op meer dan 26 minuten van de winnaar.

Het tempo lag hoog in de eerste 35 kilometer van de zesde rit. Tal van renners probeerden weg te rijden uit het peloton, maar niemand kreeg de vrije baan. Aan de voet van de eerste col van de dag, de Alt de Bot, zagen we nog steeds een compact peloton. Het bleef er nerveus aan toe gaan en in de afdaling brak het peloton in stukken.

Contador probeert

Het Team Sky van Chris Froome was niet bij de les en ontbrak in de voorste regionen. Zodra het Movistar van leider Valverde dat in de gaten had, posteerde het enkele renners vooraan om het tempo de hoogte in te jagen. Ook Quick-Step Floors en Orica-Scott kwamen mee in steun. Hoewel de bonus amper 20 seconden bedroeg, werd er hard gesleurd op kop. Team Sky zette alle zeilen bij tot - na 60 kilometer strijd - het verschil opeens naar twee minuten steeg.

Vooraan was het Alberto Contador die op 41 km van het einde, op de laatste klim van de dag, de Alt de la Musara, de debatten opende. Movistar was bij de les en gaf de Spanjaard geen ruimte. Al na één kilometer werd zijn poging de kiem ingesmoord. Met zo’n 30 renners gingen ze nog over de top. Een aanval van Dario Cataldo (Astana) en Alessandro De Marchi (BMC) schudde iedereen opnieuw wakker. Snel fietsten ze een voorsprong van zo’n 10 seconden bij elkaar en op 1 kilometer van het eind leken ze het te gaan halen.

Finish

Het Italiaanse duo zette de sprint om de zege in, maar ze werden op 30 meter van het eind alsnog door een sprintend peloton opgeslokt. Valverde zette als eerste aan, maar zou nog geremonteerd worden door Daryl Impey. De Franse kampioen Vichot pakte de derde plaats, De Marchi zou nog vijfde worden, Cataldo zevende. Chris Froome en zijn peloton finishten op 26:38 van de winnaar. Valverde blijft leider met 53 seconden voorsprong op Alberto Contador. Movistar-ploegmaat Soler staat derde op 1:06.

Zondag volgt de laatste etappe in de 97e Ronde van Catalonië. De renners leggen dan in en om Barcelona 138 kilometers af. In de acht plaatselijke ronden moet iedere keer de stadsberg, de Alto de Montjuic, afgehaspeld worden.

Top tien:

1. Daryl Impey (Orica-Scott)

2. Alejandro Valverde (Movistar)

3. Arthur Vichot (FDJ)

4. Petr Vakoc (Quick Step-Floors)

5. Alessandro De Marchi (BMC)

6. Nick van der Lijke (Roompot)

7. Dario Cataldo (Astana)

8. Cyril Gautier (AG2R)

10. Daniel Martin (Quick Step-Floors)

Algemeen klassement na rit 6:

1. Alejandro Valverde (Spa/MOV)

2. Alberto Contador (Spa/TFS) op 0:53

3. Marc Soler (Spa/MOV) 01:06

4. Adam Yates (GBr/ORS) 01:21

5. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 01:24

6. Daniel Martin (Ier/QST) 02:19

7. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 02:46

8. Carlos Verona (Spa/ORS) 02:50

9. George Bennett (NZe/TLJ) 02:51

10. Romain Bardet (Fra/ALM) 02:55

Corrigeer