Vergeet het licht niet uit te doen straks

Earth Hour in Indonesië. © EPA

De Petronas-torens in Kuala Lumpur, Maleisië. Licht aan... © EPA

... licht uit. © EPA

thumbnail: Earth Hour in Indonesië.
thumbnail: De Petronas-torens in Kuala Lumpur, Maleisië. Licht aan...
thumbnail: ... licht uit.

Schrik niet als het om 20.30 uur wat donkerder wordt. Het Wereldnatuurfonds (WWF) organiseert namelijk weer het ‘Earth Hour’. Een uur lang gaat het licht uit om stil te staan bij klimaatverandering.

msn

Het operagebouw in Sydney, de Burj Khalifa in Dubai, Big Ben in Londen, het Colosseum in Rome, de Blauwe Moskee in Istanbul, de Eiffeltoren in Parijs, het Kremlin in Moskou en de piramides in Egypte. Al deze gebouwen zullen een uur lang, van 20.30 tot 21.30 uur, in duisternis gehuld zijn voor het tiende ‘Earth Hour’.

In totaal doen 7.000 steden in 172 landen mee met de actie. En initiatiefnemer WWF roept iedereen op om mee te doen. Het Wereldnatuurfonds wil zo de aandacht trekken op de klimaatverandering. En ondertussen ook wat energie sparen.

‘Onvoldoende ambitie’

Ook België doet mee. Het WWF is trouwens erg streng voor ons land. ‘Europa en België hebben hun historische voortrekkersrol op vlak van klimaat verloren’, zegt Julie Vandenberghe van WWF België. ‘Charles Michel en zijn collega’s moeten zich dringend herpakken.’

De ambities van de Europese Unie en België zijn ruim onvoldoende om in lijn te liggen met het internationaal klimaatakkoord van Parijs, vindt het WWF.

Sinds 2008, de start van het Kyotoprotocol, heeft de EU de emissies jaarlijks met 2 procent doen dalen. Toch houdt het standpunt van de Europese regeringen vast aan een reductietempo van slechts 1% per jaar. ‘We kunnen dus wel, maar we willen niet. Dat is onbegrijpelijk, nu alle signalen op vlak van klimaatverandering op rood staan’, vult Julie Vandenberghe aan. ‘Nochtans liggen de economische, sociale en ecologische kansen voor het grijpen.’

Energiepact

Volgens WWF moeten de regeringen in dit land in Europa pleiten voor meer politieke ambitie, en in eigen land een energiepact uittekenen dat het ambitieniveau voor hernieuwbare energie in lijn brengt met het klimaatakkoord en de kernuitstap concreet voorbereidt. De ambities in dit pact dragen vervolgens bij tot het nationaal klimaat- en energieplan dat België begin 2018 moet indienen bij Europa.

‘Dat plan is erg belangrijk voor een daadkrachtig beleid rond klimaatverandering en duurzame energie tot 2030. En er is nog veel werk: België is immers een valse noot in het Europese verhaal. België is nog altijd op weg om de klimaatdoelstellingen voor 2020 te missen, dus we vrezen dat we ook tegen 2030 de boot zullen missen’, besluit WWF-energiespecialist Olivier Beys.