BBL vraagt kapverbod tot er een nieuwe boskaart is

Bond Beter Leefmilieu (BBL) vraagt dat er op korte termijn een nieuwe boskaart komt om de meest waardevolle bossen in bosvreemde zones te beschermen. “Er moet daarbij meer aandacht gaan naar de grotere bossen en minder naar de kleinere snippers bos”, zegt Erik Grietens, beleidsmedewerker Ruimte van BBL. “Totdat de nieuwe boskaart is goedgekeurd, vragen we een tijdelijk moratorium op het kappen van zonevreemd bos, zodat er geen rush ontstaat op deze gronden, om snel nog te kappen.”

blg

De nieuwe boskaart moet volgens BBL ook samengaan met een duidelijke communicatie aan de eigenaars en correcte compensaties, om zo het maatschappelijk draagvlak voor bosbescherming te behouden.

Daarnaast moet de problematiek ook in een ruimer geheel worden bekeken. “Op de gewestplannen staat meer dan 40.000 hectare aan onbebouwde woonzones. Om de verwachte bevolkingsgroei op te vangen, hebben we daarvan maar een derde nodig”, legt Erik Grietens uit. “Door open ruimte te verkavelen buiten de stads- of dorpskernen, moet de overheid meer budget uitgeven voor aanleg en onderhoud van wegen en riolering, watervoorziening of elektriciteit. Alleen al voor riolering, loopt de rekening in de miljarden. We betalen ons gebrek aan ruimtelijke ordening cash aan rioleringen. Ook die kosten moeten mee in rekening worden gebracht bij het beschermen van bossen op slecht gelegen bouwgronden. Door die gebieden niet te ontwikkelen, worden die kosten vermeden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen