© JAA

Met zelf ontworpen robotracewagen op vakantie

Met hun robotkamp namen leerkrachten Jan Oostvogels en Bart Huyskens van het Sint-Jozef Instituut bij 29 twaalfjarigen de laatste vooroordelen weg over technisch onderwijs. Veel van hen starten in september in de nieuwe STEM-richting, waarmee Sint-Jozef jongeren al van in het eerste middelbaar voorbereidt op hogere studies.

jaa

Nee, een straf was het duidelijk niet, die twee extra schooldagen in juli. Daarvoor twinkelden de ogen van de deelnemers te hard en pronkten ze te trots met hun zelfgemaakte robotauto na een geslaagde demonstratie voor hun verbaasde ouders.

Leerkrachten Jan Oostvogels en Bart Huyskens hebben al meer dan tien jaar een missie: aantonen dat technisch onderwijs (TSO) wel degelijk leuk en veelzijdig kan zijn. Bart Huyskens: “Onze maatschappij werd nooit eerder zo beheerst door technologie als vandaag. Paradoxaal zijn er tegelijk minder en minder mensen die er iets van kennen. Ook de instroom naar het TSO gebeurt heel moeizaam, ondanks alle promotie.”

Remco De Veuster, Tyrone Declerck, Quinten Moens en Shawn Lambrechts waren maar enkele van de jongens die twee leuke dagen beleefden terwijl ze spelenderwijs experimenteerden met elektronica en mechanica.

Jan Oostvogels en Bart Huyskens kijken tevreden terug op de achtste editie van hun robotkamp. “Alleen jammer dat er dit keer geen enkel meisje bij was”, aldus Jan Oostvogels. “Het toont aan dat de weg nog lang is. Onze school zet vanaf september wel weer een belangrijke stap met de nieuwe richting STEM. De afkorting staat voor science, technology, engineering en mathematics. Hier bereiden we onze leerlingen specifiek voor op hogere studies. Van in het eerste jaar gaan ze apps ontwikkelen, 3D-printen, computergames ontwerpen en worden ze uitgedaagd met nog andere leuke opdrachten. Het is te weinig bekend dat je ook na zes jaar TSO best ingenieursstudies kan aanvatten. Intussen heel wat van onze oud-studenten bewijzen het tegendeel.”

Lees het volledige verhaal zaterdag in Gazet Van Antwerpen editie Metropool Noord

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER