Direct naar artikelinhoud
Update

Tourstart Lars Boom onzeker na laag cortisolgehalte

Voor wielrenner Lars Boom is de Tour de France mogelijk al voorbij voordat die is begonnen. De Brabantse coureur van Astana moet volgens de regels van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport waarbij zijn ploeg is aangesloten, zaterdag aan de kant blijven in Utrecht. Bij de 29-jarige Boom is namelijk een 'abnormaal laag' cortisolgehalte aangetroffen tijdens een medische test die alle deelnemers aan de Tour hebben ondergaan.

Update 11.11 uur: Lars Boom gaat toch van start.

Tourstart Lars Boom onzeker na laag cortisolgehalte
Beeld anp

Het verzoek van Astana om Boom te vervangen door Vanotti lijkt kansloos. De internationale wielrenunie UCI heeft al aangegeven dat de startlijst voor de Tour, die vrijdagochtend is vastgesteld, niet meer gewijzigd kan worden. Volgens Astana komt de 34-jarige Italiaan zaterdagochtend aan in Nederland, waar hij fysieke tests zal ondergaan en een bloedonderzoek krijgt.

'We wachten op een beslissing van de UCI in deze zaak', schrijft Astana in een verklaring die bij het hotel van de ploeg in Utrecht werd verspreid.
Alle deelnemers aan de Tour zijn in opdracht van de UCI getest door het onafhankelijke antidopingbureau CADF. Daaruit bleek dat Boom lage cortisolwaarden heeft. De UCI ziet daar geen reden in een renner op non-actief te zetten, maar de MPCC-ploegen hebben afgesproken om iemand in dat geval  voor zeker acht dagen uit koers te halen. 

Een lage cortisolwaarde kan duiden op een verminderde gezondheid. Zo'n waarde hoeft niet te betekenen dat een wielrenner een verboden middel heeft gebruikt.

Eerder dit jaar werd bij de Nieuw-Zeelander George Bennett van LottoNL-Jumbo vlak voor de start van de Giro ook een te laag cortisolgehalte aangetroffen. De Nederlandse ploeg besloot hem daarom in lijn met de MPCC-regels niet te laten starten. Lotto-Jumbo stapte enkele weken later uit protest uit die wielerbeweging.

Datzelfde scenario dreigt nu ook met Astana te gaan gebeuren als de Kazachse wielerploeg Boom niet mag vervangen door Vanotti. In dat geval zou Boom mogelijk alsnog aan de start verschijnen en zou Astana dus uiit de MPCC moeten stappen.

Volgens l'Equipe heeft ploegleider Aleksandr Vinokoerov van Astana geëist dat hij Boom voor de Tour mag vervangen door de Italiaan Vanotti. 'Of de UCI stelt ons in staat een vervanger op te roepen of Boom gaat gewoon van start', tekende de Franse krant op uit de mond van Vinokoerov.

De mogelijke uitsluiting van Boom - vorig jaar nog de held met een Nederlandse etappezege op de kasseien - zou een zware streep door de plannen van Astana-kopman Vincenzo Nibali zijn. 'De Haai van Messina' is titelverdediger en geldt opnieuw als een van de favorieten voor de eindzege in de Tour.

Boom geldt als een belangrijke knecht van Nibali. Bovendien wordt de wielrenner uit Vlijmen gezien als een van de outsiders voor de proloog van de Tour vandaag in Utrecht.

Boom was niet direct bereikbaar voor commentaar.  Boom was vanaf 2004 verbonden aan de Rabobank-ploeg  en de opvolgers Blanco en Belkin. In die tijd werd Boom onder meer Nederlands kampioen op de weg en in de tijdrit en wereldkampioen veldrijden. Vorig jaar tekende hij voor twee jaar bij Astana.

Twitter bericht wordt geladen...

Epo

Het is niet voor het eerst dat de Astana-ploeg wordt omgeven door controverse. Na de Tourzege van Nibali vorig jaar werden de gebroeders Iglinski betrapt op het gebruik van epo en drie wielrenners uit het beloftenteam van Astana hadden zich te goed gedaan aan anabole steroïden.

Even leek het er op dat de wielerunie UCI de licentie zou intrekken, maar het team van ploegleider Vinokoerov kwam er vanaf met een waarschuwing.  De licentiecommissie besloot in april wel om de ploeg van Vinokoerov onder streng toezicht te stellen.