British Airways gaat vliegen op stortafval

Luchtvaartmaatschappij British Airways gaat per jaar 50.000 ton vliegtuigbrandstof kopen die geproduceerd wordt van stortafval. "Genoeg om onze vluchten vanuit London City Airport twee keer van brandstof te voorzien, met een verminderde CO2-uitstoot die gelijkstaat aan 150.000 auto's die van de weg worden gehaald", zegt Willie Walsh, CEO van IAG, de moedermaatschappij van British Airways.

Het project van British Airways om vliegtuigbrandstof te produceren uit gerecycleerd afval kampt met vertraging. Nu een locatie is gevonden voor de GreenSky-brandstoffabriek, in Thurrock, lijkt er schot in het project te komen.

De maatschappij engageert zich om op lange termijn 50.000 ton vliegtuigbrandstof per jaar te kopen. De fabriek, die uitgebaat wordt door Solena Fuels, wordt gebouwd tegen 2017 en zal 150 mensen een vaste job bieden.

Volgens British Airways zal de fabriek de eerste ter wereld zijn die stortafval in vliegtuigbrandstof omzet. "We proberen voortdurend onze impact op klimaatverandering te reduceren en dit project, het eerste in zijn soort, is een belangrijke stap voor de luchtvaartindustrie", zegt Walsh in een persbericht. "De duurzame vliegtuigbrandstof die ieder jaar wordt geproduceerd, zal genoeg zijn om onze vluchten van London City Airport twee keer van brandstof te voorzien, met een verminderderde CO2-uitstoot die gelijkstaat aan 150.000 auto's die van de weg worden gehaald."

Solena Fuels ontwikkelde het project, dat gebruikmaakt van eigen gepatenteerde technologie naast andere moderne technieken. Stortafval wordt zo omgezet in gas en uiteindelijk in vloeibare brandstof.

Meest gelezen