Vlaamse Jeugdraad betreurt gebruik adressenlijst door Smet

De Vlaamse Jeugdraad betreurt dat minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) een verkiezingsmail over zijn nieuwste boek verstuurde naar een adressenbestand van de raad. De bewuste campagnemail belandde zo onder meer op het hoofdkantoor van Jong N-VA. Daar werd meteen vermoed dat Smet zijn campagnebericht had verstuurd naar een lijst vertegenwoordigers van jeugdorganisaties. Smet noemt dit een vergissing en heeft zich daarvoor verontschuldigd.

De Vlaamse Jeugdraad vergadert maandelijks met vertegenwoordigers van jeugdorganisaties. Ook gesubsidieerde politieke jongerenorganisaties, waaronder Jong N-VA, zijn op deze bijeenkomsten aanwezig. Een mail van Pascal Smet, waarin hij onder meer pleit voor een groot Brussels stadsgewest, is nu op het kantoor van Jong N-VA beland.

Voor Jong N-VA kan het ongevraagd gebruik van e-mailadressen voor campagnedoeleinden niet door de beugel. "Smet heeft die lijst opgevraagd en dat is onwettelijk", zegt Ralph Packet, voorzitter van Jong N-VA in een reactie aan Het Nieuwsblad. "De Vlaamse Jeugdraad is een gesubsidieerde organisatie en wordt verondersteld neutraal te zijn. Bovendien moet een geadresseerde instemmen met het gebruik van zijn gegevens voor een e-mailcampagne", aldus nog Packet.

De N-VA verwachtte excuses van Smet, en die kwamen er ook. Al ontkent Smet wel dat hij de adressenlijst van de Vlaamse Jeugdraad heeft opgevraagd. "Wij hebben gewoon e-mails verstuurd naar mensen met wie we in het verleden ooit contact hebben gehad en van wie we dachten dat ze ­geïnteresseerd zouden kunnen zijn in mijn boek", zegt hij aan Het Nieuwsblad. Smet vindt de reactie van Jong N-VA enigszins overdreven. "Er is gewoon een vergissing gemaakt. Bovendien is het ledenbestand van de jeugdraad allesbehalve geheim: je vindt die informatie gewoon op het internet."

"We betreuren dit, maar het gaat niet om privégegevens"

De Jeugdraad bezorgde Smet deze mailadressen eind vorig jaar, toen hij vanuit zijn bevoegdheidsdomein Jeugd nieuwjaarswensen wilde overmaken. Maar nu werden dezelfde mailadressen dus gebruikt voor heel andere doeleinden. "Dat hierdoor onze neutraliteit in twijfel wordt getrokken, betreuren we ten zeerste. De Vlaamse Jeugdraad is en blijft een autonome en politiek neutrale organisatie, die er steeds naar streeft de luis in de pels van beleidsmakers te zijn", zo laat de organisatie op zijn website weten.

De Vlaamse Jeugdraad betreurt dus wat er gebeurd is, maar nuanceert dat het niet gaat om persoonlijke gegevens. "Het betreft hier mailadressen van de organisatie zelf en geen persoonlijke adressen van de vertegenwoordigers in kwestie", klinkt het in een mededeling op hun website.

Meest gelezen