Noodplan voor gestrande truckers E40

© AFP

De problemen op de E40 aan de kust ten gevolge van de stakingsacties in het Franse Calais zullen zeker nog tot vrijdag voelbaar zijn. Dat zegt de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. Intussen heeft burgemeester Peter Roose van Veurne een noodplan afgekondigd.

Door een betoging van de havenarbeiders in het Franse Calais moeten vrachtwagenchauffeurs halt houden, waardoor er een lange file ontstond. Woensdag liep die rij vrachtwagens zelfs op tot aan Veurne. Bussen en personenwagens moesten een omweg maken via secundaire wegen.

Intussen heeft Peter Roose (Veurne Plus), burgemeester van Veurne, een noodplan afgekondigd. Zo besliste het stadsbestuur om mobiele toiletten te plaatsen voor de truckers. Voorts komen er afvalcontainers om te verhinderen dat er nog meer afval langs de wegen wordt achtergelaten. Ook zal de stad een shuttledienst inzetten die truckers naar de stad brengt, zodat die inkopen kunnen doen.

Ook de gemeente Koksijde nam ondertussen het initiatief om honderdvijftig gestrande truckers te helpen. ‘We doen er alles aan om het hen in deze moeilijke situatie zo aangenaam mogelijk te maken. De gemeente informeert de truckers naar de toestand en staat in voor sanitaire installaties, water en voedselpakketten’, zo klinkt het bij de gemeente.

‘Nood aan draaiboek’

Toch kondigen de gemeenten nog geen rampenplan af. ‘Maar er is de voorbije dagen wel veel geïmproviseerd. Er is nood aan een duidelijk draaiboek voor deze situaties’, zegt Peter Roose. Volgens gouverneur Decaluwé is dat er wel, maar dan moet het rampenplan in werking worden gezet.

Decaluwé zelf houdt sinds woensdag de situatie in de gaten vanuit een coördinatiecentrum in Brugge. ‘De files in België zijn intussen opgelost, maar op Frans grondgebied staan er nog 4.000 vrachtwagenchauffeurs te wachten. Ook bij ons staan er nog heel wat vrachtwagens stil.’ De gouverneur adviseert daarom aan toeristen en strandgangers om vooral met het openbaar vervoer naar de kust te reizen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen