© Guy Delforge

© Guy Delforge

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Koren brengen Belgische première van The Peacemakers

De koren Animato-Oppuurs en het Gemengd Koor Bornem geven samen met een kamerorkest twee keer 'The Peacemakers'. Het werk van de Britse componist Karl Jenkins is een ode aan de vrede, de koren brengen het werk in het kader van de herdenking van honderd jaar WO I. Het is de eerste keer dat dit meesterwerk wordt opgevoerd in België.

Guy Delforge

The Peacemakers bestaat uit zestien delen waarin Jenkins teksten over vrede verwerkte. Hij gebruikte poëzie en bijbelse teksten, uitspraken van mensen als Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Moeder Teresa, Anne Frank, Albert Schweitzer en Nelson Mandela.

Het idee voor dit project komt van Anja Holbrechts uit Oppuurs. Zij is Holbrechts is dirigent van de tweed koren en speelt trombone en euphonium in verschillende harmonieorkesten. Voor de koren en hun dirigente is de uitvoering van "The Peacemakers" een hele onderneming. "Het is de eerste keer dat 'The Peacemakers' in België wordt opgevoerd", zegt Anja Holbrechts. "Drie jaar geleden brachten we met beide koren ook 'The Armed Man' van Jenkins en dat viel goed in de smaak.'

"Dit werk past perfect bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog", zegt Holbrechts. "Ik koos 'The Peacemakers' ook omdat ik graag eens anders wil zijn dan de anderen en met Jenkins kleur je echt wel buiten de lijntjes." "The Peacemakers" is geen makkelijk werk en dus neemt Holbrechts echt wel een risico door dit werk te brengen met niet professionele koren. Ze gelooft sterk in de inzet van de koorleden. "Het gaat tot een zevenstemming koor en ook de orkestpartituur is niet van de simpelste. Dat is een uitdaging, het is dan ook heel speciaal. Je hoort Oosterse muziek met jazzinvloeden, alle stijlen komen er in terug, het is een hele uitdaging om dat met een amateurkoor te doen. We hebben met onze twee koren een jaar aan deze uitvoering gewerkt."

Holbrechts is dirigent bij de twee koren, dus die mensen kent ze meer dan behoorlijk. Het kamerorkest dat voor de uitvoering nodig is, stelde ze zelf samen. "Ik zocht geen bestaand orkest, maar vond allemaal losse muzikanten. Ook dat was wel een uitdaging. Er zitten studenten en pas afgestudeerden tussen uit Leuven en Antwerpen, maar ook ervaren professionele muzikanten", zegt ze. In het orkest spelen onder meer fluitiste Elke Tierens en sopraansax Joke Van Lent uit Bornem.

De eerste uitvoering van The Peacemakers, en dus de première voor België, vindt plaats op zaterdag 22 november om 20uur in de hoofdkerk aan het Cardijnplein in Bornem. Zaterdag 6 december om 20 uur is er nog een uitvoering in de Amanduskerk in Kerkstraat in Sint-Amands. Kaarten kosten 14 euro in voorverkoop en 16 euro aan de kassa. Kaarten reserveren kan op tel. 0486-39.97.97 of reservaties@gemengdkoorbornem.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER