© Photo News

Is KRC Genk klaar voor de competitiestart?

Racing Genk heeft zijn fandag gekleurd met een ijzersterke prestatie. De fusieclub lijkt klaar te zijn om hoge ogen te gooien in de Jupiler Pro League. Na afloop verbroederde Albert Stuivenberg lange tijd met Everton-collega Ronald Koeman, die het wierookvat bovenhaalde. Ook Stuivenberg was gecharmeerd door zijn team.

Erik De Gruyter

Systeem: aanvallen

Albert Stuivenberg heeft weinig veranderingen aangebracht in het systeem dat Racing Genk ei zo na in play-off 1 bracht. “Aanvallen, aanvallen!” blijft dé lijfspreuk. Of dat nu in een 4-3-3, 4-4-2 of 4-5-1-systeem is, maakt niet uit. Ook tegen Everton trachtte Albert Stuivenberg zijn spelers voortdurend in vijandelijk gebied te laten kamperen. Dat resulteerde niet alleen in een resem kansen, in de heatmap viel te lezen dat Genk in de eerste helft 56 procent balbezit afdwong.

Mentaliteit: uitstekend

Het is een publiek geheim dat Genk een spelersgroep bezit die getuigt van een voorbeeldige instelling. De geduldige aanpak van Stuivenberg zit daar voor veel tussen. De Nederlander spreekt zijn spelersgroep voortdurend vertrouwen in. Zaterdag liet Stuivenberg de 17-jarige Amine Khammas het op de linkerflank opnemen tegen Wayne Rooney en co. “Hij deed het uitstekend”, gaf Stuivenberg zijn youngster een schouderklopje.

Conditie: top

Drie weken zomerreces kreeg de Genkse kern voorgeschreven. Daardoor zat er weinig erosie op de basisconditie. Toch werd er de voorbije weken keihard gewerkt. Physical coach Peter Catteeuw liet de groep meer dan één keer sterretjes zien. “Het was best een pittige voorbereiding”, blikt Thomas Buffel terug. “Het begon wel rustig aan met veel wedstrijdvormen. Maar nadien is er flink de pees opgelegd. Tegen Everton merkte je dat het goed zit met de conditie.”

Minpunten: blessureleed

De voorbereiding werd verstoord door een rits aan blessures. Jere Uronen en nieuwkomer Joakim Maehle dienden af te haken met spierletsels. Zij missen net als Danny Vukovic en Marcus Ingvartsen de competitiestart. Ook Alejandro Pozuelo en Nikos Karelis staan nog even op ‘spaarmodus’.

Pluspunten: automatisme

KRC Genk snijdt zaterdag de competitie aan met een quasi ongewijzigde kern. Dat heeft als voordeel dat Stuivenberg kan voortborduren op bekende patronen. Ander pluspunt is dat Genk door het ontbreken van Europees voetbal zich volop kan concentreren op de competitie én de beker.

Conclusie: efficiëntie opkrikken

Tegen Everton bewees Genk dat het met gezonde ambities naar Waasland-Beveren mag toeleven. Het verloor trouwens geen enkele oefenpartij, Ajax en Everton werden in bedwang gehouden. De move van Leandro Trossard naar het centrum is een geslaagde zet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer