Gebruiken we wattenstaafjes helemaal verkeerd?

© Shutterstock

Het is niet altijd een goed idee om je oren te reinigen met een wattenstaafje. Dat beweert de New Yorkse arts Leon Chen, wiens uitspraken over wattenstaafjes het internet rondgingen. Je kan met wattenstaafjes meer oorsmeer naar binnen duwen dan nodig, maar het is ook gevaarlijk voor je trommelvlies, zegt ook Evert Hamans, neus-keel-oorarts aan het UZ Antwerpen.

vwh

‘Als je de oren reinigt met een wattenstaafje, dan duw je meer oorsmeer in je gehoorgang en kan er na enkele weken een prop ontstaan. Veel mensen weten niet dat die prop tijdens het douchen of zwemmen water kan absorberen, wat tot een doof gevoel en misschien ook oorsuizen leidt’, zegt Hamans.

Gaatje in trommelvliesDe arts wijst ook op een ander gevaar van wattenstaafjes. ‘We maken het vaak mee dat mensen tijdens het reinigen van hun oren afgeleid zijn. De kinderen komen binnen, ze moeten snel iets afhandelen, enzovoort. Ze laten het staafje even in hun oor zitten maar vergeten het snel. Dan stoten ze zich ergens aan en perforeert het staafje hun trommelvlies’, klinkt het. Volgens Hamans is een gaatje in het trommelvlies redelijk onschuldig. ‘Na enkele weken groeit het vanzelf dicht. Maar een stoot kan ook het gehoorbeentje schaden en dat kan gehoorverlies met zich meebrengen’, zegt hij.

Wattenstaafjes weggooien?Hamans zegt dat mensen wattenstaafjes niet moeten bannen, maar adviseert wel om deze correct te gebruiken. ‘Wattenstaafjes zijn perfect om het zichtbare gedeelte van je oor te reinigen. Dieper hoef je niet te gaan. De huid van de gehoorgang is immers heel dun en gevoelig en een staafje kan microtrauma’s veroorzaken die jeuk en irritaties geven in het oor. Dat is niet bij iedereen het geval, maar het komt frequent voor’, zegt hij.

Eigenlijk hoef je jouw oren niet te reinigen. ‘Onze oren reinigen zichzelf. Ze zorgen voor de juiste zuurte- en vochtigheidsgraad in onze gehoorgang. Het overtollige oorsmeer komt vanzelf naar buiten en kan je makkelijk verwijderen. Voor mensen met een gezond oor is het een goed idee om de oren na een wasbeurt te reinigen. Hoeveel oorsmeer je lichaam aanmaakt is afhankelijk van persoon tot persoon en de breedte van de gehoorgang. 'Mensen met een smalle gehoorgang produceren over het algemeen meer smeer dan mannen en vrouwen met een breed exemplaar.’

(On)schuldige oordopjesOok mensen die slapen met oordopjes kunnen met ongemakken geconfronteerd worden. ‘Het is onnatuurlijk om de gehoorgang vaak af te sluiten. Wie elke nacht met dopjes slaapt, kan op termijn jeuk en eventueel ontstekingen krijgen in het oor. Er kunnen ook drukpunten ontstaan waardoor het dragen van de dopjes op termijn als pijnlijk wordt ervaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer