Direct naar artikelinhoud

Sicilië verwacht horden demonstranten tijdens G7-top: 'In Italië loopt zoiets vaak uit de klauwen'

De Siciliaanse heuvelstad Taormina vormt dit weekend het decor van de G7-top, volgens EU-leider Tusk een van de meest uitdagende in jaren. Vanwege thema's als migratie en klimaat, maar ook vanwege de veiligheidsmaatregelen rond het debuut van Donald Trump in de G7.

Duitse bondskanselier Merkel en Franse president Macron luisteren naar president Donald Trump in Taormina.Beeld afp

De eigenaar van restaurant Garden da Nino heeft geen idee wat hij moet verwachten. Honderden demonstranten? Duizenden? Tienduizenden? En misschien wel aanslagen? 'Je weet het niet, hè? Kijk naar Manchester. Ik neem in ieder geval het zekere voor het onzekere', zegt hij met een boormachine in zijn handen. 'Gigi, iets omhoog', sommeert hij zijn kok die een enorme houten plank tegen de gevel aandrukt. 'Buitenlanders begrijpen dat misschien niet, maar in Italië lopen dit soort gebeurtenissen geregeld uit de klauwen. En mijn ruiten zijn mij meer waard dan eventueel gezeur met de verzekering op maandagochtend.'

Taormina, de schilderachtige Siciliaanse heuvelstad met misschien wel het mooiste uitzicht van de Middellandse Zee, vormt dit weekend het decor van de G7-top. Een top die volgens EU-leider Donald Tusk een van de meest uitdagende in jaren wordt. Niet alleen vanwege de almaar toenemende migratiecrisis en de nijpende klimaatproblemen, maar zeker ook vanwege het thema veiligheid. Zowel de internationale veiligheid als de lokale. Eventuele protesten indachtig is het noordoosten van Sicilië dit weekend omgebouwd tot militaire zone.

Tekst gaat verder onder de foto.

V.l.n.r.: EU-president Tusk, de Canadese premier Trudeau, de Duitse bondskanselier Merkel, de Amerikaanse president Trump, de Italiaanse premier Gentiloni, de Franse president Macron, de Japanse premier Abe, de Britse premier May en EU-Commissievoorzitter Juncker.Beeld afp

'Great people, love Italy'

Dat heeft alles te maken met het internationale debuut van de Amerikaanse president Donald Trump bij de G7. Want hoewel Trump zelf zegt een groot fan te zijn van Italië (in zijn eigen woorden: 'Great people, love Italy') is die liefde deze week niet bepaald wederzijds. Zo liet de burgemeester van Taormina, Eligio Giardina, zich de afgelopen weken al meermaals badinerend uit over de 'onmogelijke' eisen van de Amerikaanse delegatie. 'Ze maken ons al weken gek', zei hij vorige week in de Italiaanse kranten.

Die eisen hebben vooral te maken met de veiligheid van de Amerikaanse president. Een groot deel van het budget van de G7-top, ongeveer 45 miljoen euro, wordt daarom besteed aan veiligheidsmaatregelen. Dat betekent dat de drie toegangswegen naar de heuvelstad al sinds maandag volledig zijn afgesloten en dat de bewoners grotendeels zijn vertrokken.

Een groot deel van het miljoenenbudget van de G7-top wordt besteed aan veiligheidsmaatregelen
Italiaanse agenten houden de ingang van het Griekse theater in Taormina in de gaten.Beeld afp

Verder werden er twee speciale helikopterplatforms aangelegd - een voor Trump, een voor de andere zes wereldleiders -, bewaken negen straaljagers continu het Sicliaanse luchtruim, wordt de baai van Taormina afgeschermd door een aantal marinefregatten en patrouilleren een kleine tienduizend militairen, beveiligers, militaire politie, carabinieri en agenten in en rond de stad waaruit het gros van elfduizend inwoners werd verhuisd.

Toch bleken al die voorzorgsmaatregelen onvoldoende voor de Amerikaanse delegatie. De meeste wereldleiders die dit weekend aanwezig zijn, overnachten in het Grand Hotel Timeo, de voormalige villa van edelman Don Ciccio La Floresta waar eerder gasten als Marlène Dietrich, Greta Garbo en de Duitse keizer Wilhelm II sliepen, en dat zich bovendien op loopafstand bevindt van de vergaderlocatie dit weekend. Zij bewegen zich door de straten van de vrijwel volledig leeggemaakte heuvelstad.

Tekst gaat verder onder de foto.

Angela Merkel in gesprek met Donald Trump.Beeld afp
De hoofdstraat van Taormina is slechts 900 meter lang - onvoldoende voor de dertig gepantserde auto's in het gevolg van de Amerikaanse president

Gepantserde golfkarretjes

Lopen bleek echter onbespreekbaar voor de Amerikaanse delegatie. Zij stonden er daarom op dat de smalle kronkelweggetjes in de stad, die vier eeuwen voor Christus door Griekse kolonisten werd gesticht, speciaal voor Trump zijn auto's werden verbreed. 'Onmogelijk', antwoordde de burgemeester. Niet alleen is zijn stad al 2.400 jaar oud, het bleek ook praktisch onhaalbaar. Zo is de hoofdstraat van Taormina, de Corso Umberto, slechts 900 meter lang. Dat is onvoldoende voor de dertig gepantserde auto's in het gevolg van de Amerikaanse president. Als de laatste auto de stad nog in moest rijden, zou de eerste er alweer uit vertrokken zijn.

Dus werd besloten de president onder te brengen in een Amerikaanse legerbasis zo'n 60 kilometer ten zuiden van Taormina. Maar omdat er ook rekening moest worden gehouden met de actieve vulkaan die zich tussen Taormina en de legerbasis bevindt, de Etna, die bij een onwaarschijnlijke uitbarsting de helikopter van Trump zou kunnen beschadigen, zou het plan volgens Britse kranten op het laatste moment wederom zijn omgegooid. Het is daarom onduidelijk waar Trump vrijdagnacht precies slaapt en hoe hij zich in het historische centrum van Taormina voortbeweegt. Waarschijnlijk worden er speciaal ontwikkelde en gepantserde golfkarretjes ingezet.

De G8-top liep in 2001 onder Silvio Berlusconi uit op een ware veldslag tussen ME-agenten en anti-globalisten

Wat ook meespeelt is het trauma dat Italië heeft met G8-toppen in het verleden, met in het bijzonder de bijeenkomst in Genua in 2001. Die top liep onder het voorzitterschap van Silvio Berlusconi uit op een ware veldslag tussen ME-agenten en anti-globalisten; het in Italië beruchte 'zwarte blok'. Toen zo'n driehonderd agenten een school in Genua binnendrongen waar een grote groep demonstranten sliep, kwam er een demonstrant om het leven. De gevonden molotovcocktails die de politionele acties zouden rechtvaardigen, bleken later gefabriceerd door de ordetroepen zelf. Meerdere agenten werden later veroordeeld tot celstraffen.

In Taormina, en het nabij gelegen Giardini Naxos, waar het gros van de diplomaten, journalisten en demonstranten slaapt, zal het zo ver niet komen, denkt de politie. De grootste demonstraties worden zaterdagmiddag verwacht en zullen zich vooral toespitsen op het migratieprobleem op Sicilië. In de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen er al bijna vijftigduizend vluchtelingen aan vanuit Afrika. Dit weekend komen er overigens geen vluchtelingen aan op Sicilië. Vanwege veiligheidsoverwegingen zijn alle reddingsboten vrijdag, zaterdag en zondag verplicht door te varen naar het Italiaanse vasteland.

Anti-globalisten demonstreren tijdens de G8-top in 2001 in Genua.Beeld epa

Lees verder

Sicilië zet zich schrap voor G7
Wie geen rolluiken heeft, barricadeert zijn gevels met planken. Want behalve de leiders van de zeven grootste economieën worden ook horden demonstranten verwacht. 'In Italië loopt zoiets vaak uit de klauwen.' Bekijk hier de beeldspecial met foto's van Nicola Zolin.

Een wereld vol valkuilen: Donald Trump gaat op reis
Zijn eerste grote buitenlandse reis brengt president Trump onder meer naar Saoedi-Arabië, Israël, het Vaticaan en Sicilië. Welke diplomatieke uitglijders riskeert hij met deze vuurdoop?