“Ons fanatisme maakt het verschil”

Verbondenheid, spanning, fanatisme, het zijn maar enkele woorden die het Geel-gevoel beschrijven. Ook van buiten de stad komen de supporters naar ASV Geel, de steun gaat over de stadsgrenzen heen.

Marlies van bael

Ruben Boeckmans uit Olen gaat al 25 jaar lang naar de wedstrijden van ASV Geel. “Ik ging vroeger met mijn vader kijken en wat me meteen opviel was het fanatisme van de Geelse supporters. Ze steunen hun club door dik en dun en zijn luidruchtig, en gaan steeds met velen op verplaatsing. Geel stond erom bekend om ook bij uitmatchen met velen aanwezig te zijn. Het is doorheen de jaren nooit rustig geweest binnen de club. Ofwel waren er eindrondes voor promotie, ofwel was het vechten tegen de degradatie. Elk jaar opnieuw was er spanning, wat de verbondenheid onder de supporters alleen maar hechter heeft gemaakt.” Ook al is Ruben geen Gelenaar, toch koos hij voor ASV Geel door zijn vader. “Ik ben met mijn vader beginnen mee te gaan als kind, en ik was meteen verkocht. Ook jeugdvrienden van mij gingen meteen mee, en zo was ik vertrokken. Met Westerlo is er altijd een leuke rivaliteit geweest, met leuke derby’s doorheen de jaren, maar het moet ludiek blijven. Het verschil in gevoel is misschien dat Geel altijd fanatiek is gebleven, er is elk jaar spanning, wij hebben nooit een grijs seizoen gekend.”

Sfeer en respect

Ook Ruben Aerts is een fervente supporter, voor hem draait het Geel-gevoel rond sfeer maken en wederzijds respect voor elkaar. “Het is al jaren zo dat alle ‘harde’ Geel-supporters elkaar kennen, het voor elkaar opnemen en met elkaar lachen. Ook is het zo dat er een groot wederzijds respect is tussen spelers en supporters. Iedere speler die het truitje van Geel draagt, weet dat elke supporter verwacht dat ze zich voor de volle 100 procent inzetten. Dat geldt ook omgekeerd, want elke speler weet ook dat wij als supporters steeds achter hun en achter de club blijven staan. Dat is voor mij het Geel-gevoel.”

Wat dan het verschil is met Westerlo? “Ik denk dat het grote verschil in de verwachtingen zit. Natuurlijk willen de supporters van Westerlo dat hun spelers er ook voor gaan, maar ik denk dat wij in Geel het meer menen. Wij zijn niet snel tevreden over het spel van de spelers. Als er spelers zijn die er niet voor de volle 100 procent voor gaan, zijn we die liever kwijt dan rijk.” Het Geel-gevoel is dus sterk aanwezig in de club. “Het is een deel van ons leven geworden en dat zal zo blijven”, vertelt Ruben Boeckmans nog. “De vriendschap die we daar opbouwen is voor altijd.”