Criminaliteit in Mechelen op laagste punt ooit

De criminaliteit in Mechelen zit op het laagste punt ooit. Dat blijkt uit de voorstelling van het criminaliteitsrapport van het eerste kwartaal door de stad Mechelen en de Mechelse politie. Vooral geweldsdelicten zijn in aantal afgenomen.

Elk trimester stelt de stad Mechelen haar criminaliteitscijfers voor. Deze cijfers laten toe de evolutie van zeer nabij op te volgen en in te grijpen waar nodig.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden 693 feiten bij de politie geregistreerd. Dat waren er nooit minder tijdens een eerste kwartaal. In vergelijking met de eerste metingen in 2002, zijn slechts drie fenomenen toegenomen: er waren 15 procent meer inbraken in woningen, 1 procent meer fietsdiefstallen en 26 procent meer inbraken in gebouwen.

De andere zogenoemde "prioritaire fenomenen" waar de politie extra aandacht aan schenkt, namen af of bleven status quo: diefstal uit voertuigen (-10 procent), autodiefstal (-11 procent), winkeldiefstal (-11 procent), handtasdiefstal (-67 procent), diefstal met geweld (-31 procent), diefstal met wapenvertoon (-25 procent), diefstal zonder geweld (-25 procent), afpersing en zakkenrollerij bleven status quo.

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) reageert tevreden. "Ik denk dat we kunnen stellen dat onze stad genezen is van die te grote vorm van criminaliteit waar ze vroeger aan leed", zegt hij. "De geweldsdelicten zijn bijna uit ons straatbeeld verdwenen en daardoor is het veiligheidsgevoel in Mechelen enorm toegenomen. "

De Mechelse politie zet vanaf volgende week een nieuw mobiel kantoor in: een commandowagen die op het terrein kan dienen als kantoorruimte, verhoorwerkpost of audiovisuele werkpost, moet ervoor zorgen dat de criminaliteit in Mechelen blijft dalen.

Meest gelezen