"Regering moet tegen 15/9 beslissen of ze in beroep gaat in dossier-Arco""

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft de leden van de Kamercommissie Financiën de stand van zaken in het dossier-Arco meegegeven. Op 3 juli besliste de Europese Commissie dat de garantieregeling voor aandeelhouders van financiële coöperaties waar Arco gebruik van gemaakt heeft, neerkomt op illegale staatssteun. Als het van de minister van Financiën afhangt, tekent België beroep aan bij het Gerecht van Eerste Aanleg van het Europees Hof in Luxemburg, "maar daarover moet nog overlegd worden in de regering". Ze heeft nog tot 15 september de tijd dat beroep in te dienen, zei Geens.

Voor 4 september moet België het voordeel dat Arco ontvangen heeft, terugvragen. Geens kon of wilde niet zeggen om welk bedrag het gaat, maar het cijfer van 150 miljoen euro circuleert al langer.

Zoals bekend willen Geens en CD&V dat de 800.000 Arco-coöperanten die hun geld verloren met een "plan B" alsnog geholpen worden. Daarover moet een akkoord gevonden worden tijdens de federale regeringsvorming. Peter Dedecker (N-VA) zette zich ook op die lijn. "Wat we kunnen doen voor de gedupeerden hangt af van de regeringsvorming. Daarvoor is discretie nodig, daarom ga ik hier geen verdere verklaringen afleggen."

Meest gelezen