Bouwmeester kraakt sneltram Hasselt-Lanaken

De Vlaamse Bouwmeester Peter Swinnen heeft een negatief advies uitgebracht over het ontwerp voor de tramlijn Hasselt-Lanaken-Maastricht. Dat blijkt uit de bouwaanvraag. Het advies is verplicht, maar niet-bindend, schrijft Het Belang van Limburg.
Peter Swinnen

Al sinds 2008 zijn er van de toenmalige Bouwmeester opmerkingen over de ontwerpen van de tramhaltes. Er volgde een negatief advies in 2012 en nog een laatste negatief advies in december 2013. De Bouwmeester zegt dat de ontwerpen niet inspelen op de landschappelijke studies die gemaakt zijn.

"Het ontwerp voldoet niet aan de ruimtelijke ambities voor dit project. Vandaar het negatieve advies", aldus Swinnen. Maar de bouwaanvraag is er en leert dat er 29 ecotunnels komen onder het tramspoor Hasselt-Lanaken. Er zijn ook geluidsschermen gepland voor de buurtbewoners. Vijf woningen worden gesloopt. De sneltram zal tussen Hasselt en Lanaken 49 gelijkvloerse kruisingen krijgen met bestaande auto- en fietswegen. Er komen daar slagbomen, verkeerslichten of waarschuwingsborden.

Meest gelezen