© FrMi

Co & Co distilleert eerste Limburgse vermout van Haspengouwse appelbrandy

Familiebedrijf Co & Co Distillery uit Gutschoven brengt deze maand de eerste Limburgse, ambachtelijk gemaakte vermout op basis van Haspengouwse appelbrandy op de markt. De stokerij, die al succes kende met huisgemaakte Blosm appelgin, breidt op deze manier haar artisanale productgamma uit.

Frank Missotten

“Het idee rijpte vorig jaar op vakantie in het Spaanse Tarragona, in de plaatselijke vermuterias of vermout-bars hebben we toen heel wat vermout gesleten”, lacht zaakvoerder Peter Coel. “Dit frisse aperitief is ook bij ons weer aan een opmars bezig. Iedereen kent wel Martini, het vermoutmerk bij uitstek.” De 32-jarige ondernemer ging aan de slag met vruchten uit de streek om een extra smaaktoets aan de vermout mee te geven. “De basis van onze vermout wordt gevormd door Grenache wijn uit een bodega in de regio rond Valencia. Bij Co & Co destilleren we dan een eigen, zachte appelbrandy op basis van Haspengouwse Jonagold appelen, lokale kruiden en karamel voor de kleur en smaak. Die laten we ongeveer een maand rijpen in inox vaten met gebrande schilfers van appelhout. Zo krijgt de vermout zijn rokerige, zoet-kruidige smaak. Blosm Vermouth is een veelzijdig drankje met een alcoholpercentage van 18%. Je kunt het drinken met een ijsblokje en een schijfje citroen of sinaasappel, aanlengen met spuitwater of gebruiken in een cocktail.”

Artisanaal

Zowel het stoken als het bottelen gebeurt bij Co & Co Distillery volledig ambachtelijk. Om de kwaliteit te bewaren wordt ook enkel in beperkte oplages geproduceerd, van de Blosm Vermouth worden er maar 1.000 flessen per keer gestookt. Met de Blosm gins ‘Maribelle’ en ‘Sweet Sensation’ bewees de stokerij al eerder dat er vraag is naar exclusieve ambachtelijke producten met oorsprong in Haspengouw. Peter Coel en partner Inger Missotten maken er hun missie van om op dit elan verder te gaan. “Smaak, passie en ambacht zijn de kernwaarden waar voor ons elk product aan moet voldoen. Wij zien het niet groots, maar we zien het vooral kwalitatief. Zo trachten we met onze familiale stokerij het verschil te maken”, besluit mede-zaakvoerder Inger.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer