Deze atletes krijgen zeer uitzonderlijke prijs voor hun uitzonderlijke sportiviteit

© Photo News

De Amerikaanse atlete Abbey D’Agostino en haar Nieuw-Zeelandse collega Nikki Hamblin krijgen de Pierre de Coubertin-medaille, een zeer zeldzame olympische medaille voor sportiviteit.

jvh

© Photo News

Tijdens de halve finale op de 5.000 meter struikelde Hamblin, en bracht daarbij ook D’Agostino ten val. De Amerikaanse stond snel weer recht, maar liep niet meteen door: ze hielp eerst Hamblin recht en moedigde haar aan om de wedstrijd samen uit te lopen. Pas daarna realiseerde D’Agostino zich dat ze een knieblessure had opgelopen (ze bleek haar voorste kruisband gescheurd te hebben), waarop ze Hamblin aanspoorde om alleen voort te lopen. Maar ook de Nieuw-Zeelandse toonde uitzonderlijke sportiviteit: ze weigerde haar collega achter te laten, en samen liepen ze de wedstrijd toch uit.

© AP

Vandaag meldt het Internationaal Olympisch Comité dat het beide dames de Pierre de Coubertin-medaille uitreikt: “Het verhaal van D’Agostino en Hamblin is er één van menselijkheid en opoffering, dat de harten van mensen over de hele wereld heeft veroverd.”

Hamblin liet in een reactie weten: “Deze prijs winnen is overweldigend. Ik ben trots op wat we deden, en geloof oprecht dat je tegelijik competitief én vriendelijk en verantwoordelijk kunt zijn. Iedereen komt naar de Spelen om deel te nemen aan een wedstrijd, maar er zijn ook veel mensen die niets winnen. Dan is de manier waarop je iets doet ook belangrijk. Dit was er zo een, en het blijkt één van de belangrijkste momenten uit mijn leven te zijn geweest.”

© AP

De Pierre de Coubertin-medaille werd voorheen nog maar 17 keer in de geschiedenis uitgereikt.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen