Akkoord over Oekraïne al onder druk

Pro-Russische separatisten bezetten een politiegebouw in Slaviansk© EPA

Terwijl het westen Moskou aanmaant om controle te krijgen over de troepen in het oosten van Oekraïne, laakt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov de dreigende taal van Washington. De VS waarschuwden vandaag voor extra sancties als de troepen in het oosten de overheidsgebouwen niet verlaten.

evg

Erg onverwacht kwam het gisteren in Genève tot een akkoord tussen Rusland, Oekraïne, de EU en de VS. Voor Rusland waren vooral de garanties voor Russischtaligen belangrijk, voor het westen de ontruiming van de bezette gebouwen in oost-Oekraïne. Maar Obama liet vandaag al weten dat de deal geen garantie is voor een de-escalatie van het conflict. In dat geval kunnen nieuwe sancties tegen Rusland volgen, zei hij.

‘Onaanvaardbaar’, noemde Lavrov de dreiging van de VS. Intussen bezetten de separatisten in het oosten nog steeds overheidsgebouw en dreigen ze met een referendum. Dat illegale groeperingen ontwapend moesten worden en de bezette gebouwen in het oosten ontruimd, was een onderdeel van het akkoord van Genève. Maar Moskou wijst daarom ook naar de ongewapende nationalisten op het Maidan-plein in Kiev, die vrijdag nog steeds hun territorium bewaakten. Zij willen hun plein niet verlaten voor de presidentsverkiezingen van 25 mei.

Nochtans lijken de Oekraïnse president Oleksandr Toertsjinov en de waarnemende premier Arseni Jatsenjoek zich aan hun kant van de deal te houden. In een gezamenlijke televisieboodschap riepen ze op tot ‘nationale eenheid’. Lokale besturen zullen meer macht krijgen, en de Russische taal een ‘speciaal statuut’. ‘De Oekraïense regering is bereid een sociaal omvattende hervorming van de grondwet door te voeren, die de macht van de regio’s vergroot. We kennen een speciaal statuut toe aan de Russische taal en garanderen de bescherming van die taal’, klonk het.