© BELGA

Europa vervolgt Spaanse ‘wet-Major’, ook België riskeert boete

Europa schakelt een versnelling hoger in de strijd voor een liberalisering van de havenarbeid. Gisteren zette het een procedure in gang om Spanje te beboeten omdat er geen vooruitgang is. Ook ons land riskeert een boete als de wet op de havenarbeid niet wordt aangepast voor 1 juli.

pvb

Op 11 december 2014 heeft het Europees Hof van Justitie de Spaanse wet op de havenarbeid veroordeeld, omdat die strijdig is met de vrije arbeidsmarkt. Dat gebeurde nadat het land eerst in gebreke was gesteld. Spanje kreeg daarop de kans zijn wet aan te passen. Maar volgens de Antwerpse prof Eric Van Hooydonk veranderde niets. De volgende stap is dan dat de Europese Commissie bij het Hof de procedure start om het land financieel te bestraffen. Dat gebeurde gisteren. Eerder deze maand werd ook Noorwegen al veroordeeld.

De verharding tegen Spanje is een belangrijk precedent voor ons land. Onze wet-Major krijgt immers van Europa dezelfde kritiek: geen vrije arbeidsmarkt omdat we een ‘gesloten pool’ van dokwerkers hebben. België werd daarom in maart 2014 in gebreke gesteld. Europa wil dat ons land voor 1 juli de wet heeft aangepast.

Intussen hullen alle partners in het overleg over de Belgische wet-Major zich in een “absoluut constructief stilzwijgen”. Eerder verklaarde minister van Werk Kris Peeters (CD&V) dat hij blijft geloven dat de deadline van 1 juli zal worden gehaald. Feit is dat er nu wekelijks wordt onderhandeld, wat op vooruitgang wijst. Tegelijk moeten de bonden de teksten nog in een referendum voorleggen aan hun achterban, allicht eind mei. De Raad van State heeft ook nog een maand de tijd nodig om een oordeel te formuleren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER