Direct naar artikelinhoud

WHO: Ebola-virus grijpt veel sneller om zich heen dan gedacht

Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika is gestegen naar zeker 1552. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) maakte dat vandaag bekend. In totaal zijn er 3069 besmettingen vastgesteld. Vorige week vrijdag lag het aantal doden door ebola nog op 1427.

Gezondheidsmedewerkers maken zichzelf schoon na een dag werk in het ziekenhuis in Pita

Ebola blijft zich snel verspreiden, aldus de WHO, maar de meeste gevallen zijn geconcentreerd in een klein aantal gebieden. De organisatie vreest dat de huidige epidemie meer dan 20.000 mensen kan treffen. Om de uitbraak te bestrijden is een strategisch plan gemaakt. Het werkelijke aantal doden en besmettingen ligt waarschijnlijk twee tot vier keer hoger dan het officiële aantal dat nu bekend is.

Tom Frieden, directeur van de Amerikaanse centra voor ziektebeheersing, zei dat er een 'ongekende' reactie nodig is om de epidemie onder controle te krijgen. Frieden sprak met de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf over manieren om de ziekte te bestrijden. 'Het aantal besmettingen stijgt. Ik wilde dat ik dit niet hoefde te zeggen, maar het zal eerst erger worden voordat er verbetering optreedt', zei Frieden.

Tom Frieden, directeur van de Amerikaanse centra voor ziektebeheersing
Ik wilde dat ik dit niet hoefde te zeggen, maar het zal eerst erger worden voordat er verbetering optreedt
Tom Frieden, directeur van de Amerikaanse centra voor ziektebeheersing

Regionale aanpak
De ministers van Volksgezondheid van de betrokken landen in West-Afrika overleggen vandaag in Ghana over een regionale aanpak van de crisis. Tot het overleg werd besloten nadat de Afrikaanse Ontwikkelingsbank met een waarschuwing kwam dat de uitbraak enorme economische schade veroorzaakt in West-Afrika, nu buitenlandse bedrijven de regio verlaten.

De epidemie woedt voornamelijk in Liberia, Sierra Leone en Guinee, maar ook in Nigeria is een aantal mensen aan het dodelijke virus overleden. Donderdag maakte Nigeria bekend dat een arts aan ebola is overleden in de oliestad Port Harcourt. De andere doden vielen in de stad Lagos.

In de Democratische Republiek Congo is ook ebola uitgebroken, maar die uitbraak staat los van de 'grote' epidemie in de andere landen, stelt de WHO. In de provincie Equateur in het noorden van Congo zijn waarschijnlijk 80 mensen besmet met het virus. Tot nu toe werden 24 mensen ziek, van wie er 13 overleden.

370 miljoen euro
De WHO maakte vandaag ook bekend dat er nog meer geld nodig is voor de bestrijding van ebola dan aan het begin van de week werd gedacht: ruim 370 miljoen euro. Maandag had de WHO het nog over een bedrag van 325 miljoen euro.

Het duurt nog 6 tot 9 maanden voordat de ebola-uitbraak onder controle is, verwacht de VN-organisatie. Ruim 40 procent van de huidige besmettingen gebeurden in de afgelopen 3 weken.