Direct naar artikelinhoud

Erdogan beëdigd als president van Turkije

Tayyip Erdogan is vandaag beëdigd als de nieuwe president van Turkije. Daarmee is hij de eerste democratisch gekozen president van het land, een functie die hij de komende vijf jaar zal vervullen.

Recep Tayyip Erdogan gooit bloemen naar zijn aanhangers tijdens en congres van zijn AK-partij in augustus.Beeld epa

President Erdogan benoemde na zijn officiële inzwering zijn partijgenoot van de AK-partij, de voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu als premier. Het is aan Davutoglu, een trouwe bondgenoot van Erdogan, om een nieuwe regering te vormen.

Erdogan domineert al tien jaar lang de Turkse politiek. Hij was sinds maart 2003 premier, nadat de AK-partij de parlementsverkiezingen had gewonnen. Op tien augustus won hij de eerste directe presidentsverkiezingen. 

Voorheen stond het presidentschap in Turkije lager in de machtsorde dan het premierschap, maar Erdogan heeft aangegeven dat hij de voornamelijk ceremoniële functie van het ambt wil transformeren naar een positie met meer politieke macht. Naar verwachting zal hij zijn leiderschapspositie in het land dan grotendeels behouden.

Zelf ontkent de nieuwe president de aantijgingen dat de hervorming van het presidentsschap een poging is om zelf aan de macht te blijven en dat premier Davutoglu in de praktijk slechts zal dienen als zijn rechterhand. Volgens Erdogan zullen de twee 'hand in hand' samenwerken aan de doelen die hij voor zijn land had gesteld. Dit gaat met name over politieke hervormingen die het land zouden moeten verbeteren, zoals het voorstel voor een nieuwe grondwet.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken en nieuwe premier Ahmet Davutoglu.Beeld ap

'Erdogan schond grondwet'
Parlementsleden van de oppositiepartij CHP verlieten voor de beëdiging de zaal. CHP-leider Kemal Kilicdaroglu zei voor de televisie dat het van Erdogans trouw aan de grondwet zal afhangen met hoeveel respect CHP'ers de nieuwe president bejegenen. 'Erdogan schond bewust de grondwet. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij niet buiten de partijen staat en zal staan', aldus Kilicdaroglu.

Van tevoren had de oppositieleider verklaard dat hij de beëdigingsceremonie zou mijden. Kilicdaroglu beschuldigt Erdogan van het schenden van de grondwet door niet onmiddellijk na zijn verkiezing als president af te terden als premier. 'Erdogan zal trouw zweren aan de grondwet, maar hij zal liegen. Van deze leugen wil ik geen getuige zijn', zei Kilicdaroglu.

Beschuldigingen van corruptie
Tientallen buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders hebben de inauguratieceremonie vandaag bijgewoond, maar de vertegenwoordiging van de belangrijkste westerse bondgenoten van Turkije bleef achter: de Verenigde Staten stuurde als enige vertegenwoordiger de plaatsvervangend ambassadeur in Ankara.  Namens het Nederlandse kabinet was minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aanwezig.

Erdogan raakte in het Westen uit de gratie door zijn autoritaire optreden tegen de burgerprotesten begin dit jaar. De politie trad hard op tegen de demonstranten en sociale netwerksite Twitter werd in de ban gedaan. Ook beschuldigingen van corruptie omgeven de nieuwe president. Zelf noemt hij de aantijgingen een samenzwering om hem ten val te brengen.

Erdogan zal trouw zweren aan de grondwet, maar hij zal liegen. Van deze leugen wil ik geen getuige zijn
Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu
Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu brengt zijn stem uit tijdens de verkiezingen van 10 augustus.Beeld getty