Grondwettelijk Hof verwerpt bezwaren tegen seksismewet

© © VRT - Joost Joossen

Het Grondwettelijk Hof heeft de principes van de Belgische seksismewet overeind gehouden. De politieke beweging “Parti Libertarien” had tegen de wet een aantal principiële bezwaren aangetekend, maar ving dus bot.

De bewuste wettekst uit 2014 zorgde ervoor dat seksisme als specifieke strafbaarstelling in het strafrecht werd opgenomen. Hij maakte het mogelijk dat slachtoffers van seksistische intimidatie of dito gedrag op de publieke ruimte, een forfaitaire schadevergoeding kunnen krijgen.

“Femme de la Rue”

In de aanloop naar de wet had de aandacht voor vrouwen die het slachtoffer zijn van seksistisch gedrag, een boost gekregen na de vertoning van de documentaire “Femme de la Rue” van Sofie Peeters. Daarin is te zien hoe een jonge vrouw door de straten van Brussel met een verborgen camera wordt gevolgd en wordt lastiggevallen door opdringerige mannen en allerlei verwensingen naar het hoofd geslingerd krijgt.

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen reageert verheugd dat het Grondwettelijk Hof alle principiële bezwaren tegen de seksismewet van tafel veegt. “België blijft zo het eerste land dat over een krachtig instrument beschikt om seksisme tegen te gaan”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen