Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Hoe één man 22.000 dollar verdiende met fake news over verkiezingsfraude

President-elect Donald Trump.

Valse nieuwsberichten: je kan er duizenden dollars mee verdienen, zo getuigt Cameron Harris in The New York Times. De 23-jarige Amerikaan verzon een verhaal over verkiezingsfraude met ingevulde Clinton-stembiljetten, dat de wereld rondging. "Ik was gechoqueerd door de respons die ik kreeg. Hoe makkelijk mensen me geloofden."

Tijdens een campagnebijeenkomst aan het begin van de herfst zei Trump tegen een opgejutte menigte: "Ik ben bang dat de verkiezingen vervalst zullen worden, moet ik eerlijk zijn." Hij hoorde "meer en meer" hints die in die richting wezen, maar trad inhoudelijk niet in detail.

Een paar dagen later ging de pas afgestudeerde Harris, wanhopig op zoek van geld, aan het schrijven. "BREAKING: 'Tienduizenden' frauduleuze Clinton-stemmen gevonden in een pakhuis in Ohio."

In een uitgebreid stuk in The New York Times beschrijft Harris hoe hij het vals nieuwsbericht verzon en het vervolgens viraal liet gaan. Een werkman had dozen vol met duizenden ingevulde Clinton-stembiljetten gevonden in een klein achterkamertje van een verlaten pakhuis. Een bijhorende foto van de werkman met de dozen, jatte de auteur bij een Britse nieuwssite. 

Twitter bericht wordt geladen...

Zoals voorspeld verspreidde het nieuwsbericht zich als een lopend vuurtje. Het zou tot 6 miljoen mensen bereikt hebben, die maar al te graag wilden geloven dat Clinton de verkiezingen zou vervalsen. "Aanvankelijk was ik gechoqueerd, de respons die ik kreeg", vertelt Harris daarover. "Hoe makkelijk mensen het geloofden. Het leek bijna een sociologisch experiment."

'Het leek bijna een sociologisch experiment'
Cameron Harris

Op een paar dagen tijd verdiende hij 5.000 dollar met het nieuwsbericht, een groot deel van de 22.000 dollar die er tijdens de presidentsverkiezingen op zijn bankrekening kwam dankzij Google-advertenties over schoenen, haargel en webdesign.

En hij had nog veel meer kunnen verdienen, met de verkoop van zijn website die 115.000 tot 125.000 dollar had kunnen opbrengen. Als hij één cruciale fout niet had gemaakt: te lang wachten. Lees er meer over in onze pluszone.