Direct naar artikelinhoud

Honderd Nederlandse toeristen vliegen pas zaterdag terug uit Gambia

Honderd Nederlandse toeristen moeten tot zaterdag wachten op hun evacuatie uit het politiek onrustige Gambia. De overige 1.500 vakantiegangers vliegen vanavond nog terug - voor middernacht, wanneer het mandaat van president Yahya Jammeh afloopt en een politieke crisis dreigt.

Nederlanders bij aankomst op Schiphol.Beeld epa

Reisbureaus TUI en Corendon zijn verantwoordelijk voor de evacuatie vanuit Gambia. TUI verwacht dat voor middernacht al haar 815 Nederlandse vakantiegangers zijn opgestegen vanaf de luchthaven in Banjul. Op Schiphol zijn inmiddels twee van de vijf vluchten die de reisorganisatie heeft ingezet geland, met opgeteld 509 passagiers aan boord. Van Corendon zullen vanavond drie vliegtuigen huiswaarts vertrekken.

Voor zo'n honderd passagiers van Corendon komt de terugvlucht pas zaterdag, laat persvoorlichter Daisy Mijnals weten. Het betreft zogeheten seat only-passagiers, klanten die alleen een vliegticket hebben geboekt en geen hotel. 'Zij zijn lastiger te bereiken omdat we minder gegevens van ze hebben', licht Mijnals toe. Ook TUI heeft om deze reden nog niet al haar seat only-passagiers kunnen bereiken.

Pech hebben de seat only-passagiers van Corendon die al op de luchthaven van Gambia zijn. 'Wij hebben op dit moment geen capaciteit meer.' Tenzij er vanavond plekken vrijkomen op de volle vluchten, moeten zij wachten tot zaterdag. TUI neemt vanavond een deel van de Corendon-klanten mee.

Negatief reisadvies

Reden voor de evacuatie van toeristen is de politieke onrust in Gambia. Om middernacht verloopt het termijn van president Jammeh, die in december de verkiezingen verloor maar nu weigert op te stappen. Regionale strijdkrachten zeggen zich op te maken voor een militaire interventie. In buurland Senegal hebben troepen zich verplaatst naar de grens met Gambia.

Dinsdag vaardigde het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies uit voor Gambia. Evacuatie is niet verplicht. 'Een enkeling blijft', aldus Mijnals van Corendon.

Reisorganisaties uit diverse landen evacueren op dit moment hun klanten vanuit Banjul. 'Het is nu enorm druk op die kleine luchthaven', zegt een woordvoerder van TUI. 'Dat verhindert de doorstroom.' TUI was een deel van de drukte voor. 'Gisternacht hebben we twee toestellen van een Spaanse maatschappij ingehuurd. Die stonden vanochtend klaar in Banjul, toen het nog relatief rustig was op de luchthaven.'

Drukte in terminal op de luchthaven van Banjul.Beeld anp
De drukte in de terminal verhindert de doorstroom
Woordvoerder TUI