Direct naar artikelinhoud
Live

"Een Vlaming is vooral heel bang" - Herbeleef de clash tussen Tom Van Grieken en Joost Vandecasteele

Joost Vandecasteele en Tom Van Grieken kruisen vanavond de degens in de eerste Uppercut.

Uppercut, de nieuwe debatreeks van De Morgen, wordt vanavond afgetrapt met de clash tussen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en schrijver-performer Joost Vandecasteele. Volg het hier live vanaf 20 uur. Meetweeten kan met de hashtag #uppercutbxl.

21:29 woensdag 18 januari 2017

Het debat wordt afgesloten. Vandecasteele en Van Grieken omhelzen elkaar sportief. De volgende Uppercut vindt plaats op 1 maart tussen auteur Yves Petry en De Morgen-journalist Joël De Ceulaer over artistiek engagement. Op 26 april treden seksuologe Heleen Debruyne en bioloog Dirk Draulans in de boksring aan om het over seksisme en de evolutieleer te hebben.

21:25 woensdag 18 januari 2017

Vandecasteele: "Ik geloof heel erg in de zelfbeschikking van het individu. Ik denk dat de mens in staat is om zichzelf constant in vraag te stellen. Mijn identiteit is geen natiestaat, of zelfs geen taal, maar gewoon de mogelijkheid om jezelf als mens in vraag te stellen en geen eikel te zijn. Dat kunnen we misschien op de vlag zetten."

Waarop Van Grieken: "De Vlaamse identiteit is geen exacte wetenschap. Wat het dan wel is? Een gemeenschappelijke taal, geschiedenis en cultuur."

“Voor mij is een Vlaming iemand die heel bang is”, antwoordt Vandecasteele laconiek.

21:12 woensdag 18 januari 2017

Moderator Bart Eeckhout formuleert opnieuw een vraag voor het duo: "Heren, het Vlaanderen binnen tien jaar, hoe ziet dat eruit?" Van Grieken: "Ik ben nogal pessimistisch van nature. Ik denk dat we nog steeds in de file gaan staan en dat de problemen met bepaalde religies groter en groter gaan worden, tenzij er radicale keuzes worden gemaakt." Vandecasteele op zijn beurt: "Er gebeuren op dit moment fantastische dingen, maar we zijn nu als samenleving gewoon gefocust op de ergste figuren. We moeten dan wel inzien dat er op dit moment geen enkele meerwaarde is aan braaf zijn, er zijn te weinig voordelen gekoppeld aan zich integreren."

"Een Vlaming is vooral heel bang" - Herbeleef de clash tussen Tom Van Grieken en Joost Vandecasteele

21:03 woensdag 18 januari 2017

Er komt opnieuw een vraag uit het publiek. "Meneer Van Grieken, wie zijn dat eigenlijk de gewone burgers?" Waarop de Vlaams Belang-voorzitter antwoordt: "Dat zijn de bouwvakkers die hun job verliezen door ons opengrenzenbeleid, dat zijn de kleine zelfstandigen die door grote ketens als Primark worden weggeconcurreerd. Bijgevolg: er is niets sociaals aan een opengrenzenbeleid."

20:52 woensdag 18 januari 2017

Van Grieken ontwijkt de vraag: "Ik ga eens drie dingen formuleren waar het de komende twee decennia over zal gaan. Eén: identiteit. Mag je jezelf nog definiëren of moet iedereen een wereldburger zijn? Ten tweede: soevereiniteit. De natiestaat wordt belangrijker dan ooit. Ten derde: vrijheid van meningsuiting."

"Een Vlaming is vooral heel bang" - Herbeleef de clash tussen Tom Van Grieken en Joost Vandecasteele

20:47 woensdag 18 januari 2017

Het debat wordt verdergezet. Vandecasteele: "Gerolf Annemans heeft ooit gezegd dat Vlaams Belang een avantgardistische partij is, maar jullie komen enkel maar af met boycotten, verbieden, grenzen sluiten. Als jullie werkelijk de Vlaamse cultuur willen beschermen, dan moet je ze promoten. Als jullie werkelijk zo trots zijn, waarom is er dan zo weinig liefde voor wat er in Vlaanderen gebeurt? Het is zo saai wat jullie voorstellen. Ik wil geprikkeld worden."

"Een Vlaming is vooral heel bang" - Herbeleef de clash tussen Tom Van Grieken en Joost Vandecasteele

20:42 woensdag 18 januari 2017

Het is tijd voor vragen uit het publiek. Een vrouw vraagt: "Meneer Van Grieken, hoe definieert u eigenlijk, wie 'wij' zijn en wie 'de ander' is? Is dat gebaseerd op een of andere filosofie, op het recht? " Waarop de Vlaams Belang-voorzitter: "Mevrouw, dat is niet gebaseerd op een geweldige filosofische onderbouw, dat is gewoon gezond verstand."

20:36 woensdag 18 januari 2017

Van Grieken: “Hoe meer terreur er plaatsvindt, hoe minder onze partij aan bod komt. Dan zoeken mensen andere manieren om hun mening te uiten, bijvoorbeeld via sociale media. “

Tom Van Grieken.

20:33 woensdag 18 januari 2017

Vandecasteele: "Er is niemand die zegt dat alles in onze samenleving positief is. Niemand heeft iets van: het is hier toch zo fantastisch. De meeste mensen aanvaarden dat er een complexiteit is. Maar politieke partijen, jullie op kop, doen aan een vereenvoudiging van de werkelijkheid en dat stoot me zo tegen de borst."

20:28 woensdag 18 januari 2017

Van Grieken: "Sorry, Joost. Ik zit niet vol haat en agressie. Echt nationalisme is voor mij liefde: iets wat je voelt als je je gezin wil beschermen. Ik weet ook dat ons Vlaamse volk misschien niet het mooiste en beste is, maar ik wil het wel beschermen. Als we grenzen willen sluiten, is het niet tegen haat wat er buiten is, maar wel uit liefde wat er is."

"Een Vlaming is vooral heel bang" - Herbeleef de clash tussen Tom Van Grieken en Joost Vandecasteele

20:24 woensdag 18 januari 2017

Vandecasteele: "Ik ben enorm gefascineerd door ons land. Op zo'n kleine oppervlakte lukt het ons op de een of andere wonderbaarlijke manier toch om samen te leven. Maar wat me wel opvalt, is dat er zoveel agressie heerst. Vlaams Belang speelt daarop in. Ze heeft het altijd over 'terecht boze burgers'. Maar als burgers boos zijn door hun 'rare religie', dan mag dat niet."

Joost Vandecasteele.

20:22 woensdag 18 januari 2017

Tom Van Grieken maakt op zijn beurt zijn openingsstatement: "Ik ben opgegroeid in een multiculturele buurt in Antwerpen. Daar beleeft iedereen zijn eigen cultuur. En als iedereen dat mag, dan mag ik mijn cultuur toch ook ten volle beleven in mijn eigen land?"

20:17 woensdag 18 januari 2017

Joost Vandecasteele maakt zijn openingsstatement: "Ik wilde om meerdere reden met Van Grieken in debat gaan. Vlaams Belang is een heel fascinerende partij. Ze heeft ooit Alexandra Colen serieus genomen. Die heeft duivels zitten uitdrijven in het parlement. En een jong iemand als Tom Van Grieken moet zo'n foute en hilarische geschiedenis rechttrekken? Daar kan ik niet bij."

"Een Vlaming is vooral heel bang" - Herbeleef de clash tussen Tom Van Grieken en Joost Vandecasteele

20:12 woensdag 18 januari 2017

Opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout leidt de avond in - en zal het debat ook modereren. Eeckhout: "We hebben beslist om een boksring te plaatsen, niet om het debat in te perken maar als een soort van symbool dat alles mag gezegd worden. Mag alles dan gezegd worden, is er niet al genoeg onbeschoftheid? Ja, daar hebt u een punt, maar anderzijds is het niet door samen 'Kumbaya' te zingen dat we vooruitgaan. Door botsing gaan we vooruit."

20:04 woensdag 18 januari 2017

Het volk stroomt toe in het Brusselse Beursschouwburgcafé. We gaan er zo dadelijk aan beginnen.

"Een Vlaming is vooral heel bang" - Herbeleef de clash tussen Tom Van Grieken en Joost Vandecasteele

Nog voor er sprake was van brexit of Trump, wilde Vandecasteele al lang Vlaams Belang-partijvoorzitter Tom Van Grieken uitdagen voor een gesprek. Van Grieken nam de handschoen op en schreef terug. De heren maken zich nu op voor de publieke confrontatie in de boksring van het Beurskafee.

Moderator is opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout. Joost Vandecasteele wil Tom Van Grieken grondig bevragen over het conservatisme van zijn partij en over hoe het mogelijk is dat we onze samenleving structureren volgens het gedrag van "de agressieve idioot"? "Ik wil het met u eens hebben over de toekomst, en niet over vroeger", zo klinkt het.

Tom Van Grieken richt in zijn weerwoord dan weer de pijlen op de negatieve gevolgen van de open grenzen en de toenemende globalisering die de 'gewone burger' door de elite wordt opgedrongen, maar waar die eerste toch vooral "de dupe van wordt". "Wel de toekomst, die behoort ons toe, en daarmee bedoel ik terecht de boze burgers", zegt hij.