Microsoft laat zijn sterkste kwartaalverlies ooit optekenen in het laatste financiële rapport dat het vrijgaf. Door de mislukte uitstap in de smartphonemarkt zal het bedrijf 7,5 miljard dollar afschrijven, iets meer dan wat het vorig jaar nog neertelde voor de toestelafdeling van Nokia. Microsoft heeft ook laten weten dat daar nog extra kosten bijkomen, wat het totale afgeschreven bedrag op 8,2 miljard brengt. Het uiteindelijk verlies in zijn vierde fiscale kwartaal kwam neer op een bedrag van 3,2 miljard.

Eerder was al bekend geraakt dat het bedrijf 7.800 werknemers afdankt, wat neerkomt op een inkrimping van 6,5 procent van Microsofts personeel. Die ontslagen vallen grotendeels bij werknemers van het overgenomen Nokia. Het vertrek van ex-Nokia CEO Stephen Elop twee weken voordien had die bui al aangekondigd.

Het verlies markeert een volgend duur na-effect van Microsofts poging om de concurrentie aan te gaan met Google en Apple in de mobiele arena. Vorig jaar viel bij het bedrijf een nog grotere ontslagronde: 18.000 personeelsleden kwamen op straat te staan, waaronder 12.500 Nokia werknemers.

Ondanks de pijnlijke verliezen sloot Microsoft zijn vierde kwartaal toch positief af, vanuit financieel oogpunt gezien.  De verkoopscijfers bedroegen 22,2 miljard en de resultaten waren beter dan analisten eerst voorspeld hadden. “Ik ben trots op de resultaten die we hebben geleverd,” aldus CEO Satya Nadella volgens de Wall Street Journal.