© Photo News

Smartphone achter stuur gevaarlijker dan glaasje te veel

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) gaat na de zomer campagne voeren tegen het gebruik van de smartphone achter het stuur. Onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de dertigers zich daar wel eens aan bezondigt, terwijl het cijfer onder de twintigers zelfs oploopt tot 68 procent, zo staat maandag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

gjs

Volgens het BIVV is de smartphone nochtans gevaarlijker dan de traditionele gsm. 'Door het gladde oppervlak en de kleinere toetsjes vergt het toestel immers meer aandacht.' Buitenlandse studies leren zelfs dat bestuurders die met hun smartphone bezig zijn drie tot vier keer meer kans lopen om bij een ongeval betrokken te raken. Waarmee het risico hoger ligt dan bij bestuurders die één glas alcohol te veel hebben binnengewerkt. Die lopen 2,7 keer meer risico.

'Uit het onderzoek is ook gebleken dat jongeren minder drinken en rijden dan veertigers. Het lijkt erop dat de gsm het pintje heeft vervangen bij de jongeren', aldus Koen Peeters. Maar dat sommige mensen nu zouden concluderen dat het beter is om om een glas te veel te drinken dan een sms te versturen achter het stuur is volgens Peeters absoluut niet juist. 'Wie even een sms verstuurt op een traject van een halfuur maakt misschien één minuut lang vier keer meer kans op een ongeval. Wie daarentegen één glas te veel op heeft, heeft dat hele halve uur een 2,7 keer groter risico op een ongeval. Acties tegen alcohol blijven dus ook nodig.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER